Актуално - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Откриха паметник на капитан Петко Войвода в Киев

По случай 165 години от рождението на български национален герой Капитан Петко Войвода, в Киев бе открит негов паметник. Автор на проекта за паметник, е проф. Валентин Старчев. Инициативата за изграждането на паметника принадлежи на Съюза на тракийските дружества в България и Асоциацията на българите в Украйна.

За празничното тържество в столицата на Украйна пристигна българска делегация, водена от Красимир Премянов – председател на СТДБ.

В церемонията на откриването на паметника участие взеха  Вицепрезидентът на Република България – Ангел Марин, който произнесе слово за живота и дейността на легендарния войвода, преряза лентата и поздрави официалните лица и гости от Украйна и България. Тържествено слово произнесе и Красимир Премянов, председател на СТДБ, а Негово Високо Преосвещенство Митрополит Кирил Варненски отслужи водосвет.

На церемонията присъстваха Виктор Майко, заместник-министър на външните работи на Украйна, Михаил Кучук, зам.-ръководител на Киевската градска държавна администрация, Галина Гарега, зам.-кмет на Киев и ръководител на Секретариата на Киевския съвет, Антон Кисе, депутатът в Одеския областен съвет и президент на Асоциацията на българите в Украйна, Димитър Владимиров, посланик на България в Украйна, потомци на тракийски българи от България, Молдова, Украйна.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн