Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Слагаме в Рим паметник на Капитан Петко войвода

Мраморният бюст на Капитан Петко войвода, който в началото на декември ще бъде поставен на Хълма на гарибалдийците в Рим, беше изпратен за Италия с църковен ритуал. Паметникът, дело на проф. Валентин Старчев, ще бъде открит официално на 2 декември от външния министър Соломон Паси, който е автор на идеята.


Мраморният бюст на Капитан Петко войвода (Петко Киряков), който в началото на декември ще бъде поставен на Хълма на гарибалдийците в Рим, беше изпратен за Италия с църковен ритуал.

Паметникът, дело на проф. Валентин Старчев, ще бъде открит официално на 2 декември от външния министър Соломон Паси, който е автор на идеята. Поводът е 160-годишнината от рождението на поборника за българската свобода (1844-1900 г.), която се чества през цялата година.

"Гарибалди и Капитан Петко войвода организират боен отряд от 300 души - италианци и българи, - който участва в бунта на гърците за освобождение на Крит. Това е уникален случай в историята на освободителните борби на европейските народи - един велик италианец и един велик българин решават заедно да се борят за свободата на трети народ", припомни на церемонията в МВнР един от главните реализатори на проекта - председателят на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев.

"Белият мрамор за бюста бе доставен от Македония. Така е постигната връзка с това, че Капитан Петко войвода е бил и в Македония и се е борил за освобождаването на македонските земи", обясни от своя страна скулпторът.

"Капитан Петко войвода е сред носителите на най-големите идеи в нашата история. Винаги съм се възхищавал от такива хора", сподели външният министър.

Още утре в италианската столица с разрешението на кметството в Рим започва изливането на постамента, върху който ще бъде поставен бюстът.

Освещаването ще извърши Русенският митрополит Неофит в съслужение със свещениците от българската църква в Рим.

/ vesti.bg

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн