Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ участваха в благодарствения молебен по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия

Днес,  на 28 февруари,  в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужен благодарствен молебен по повод 150 години от учредяването на Българската екзархия. Богослужението бе възглавено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийския митрополит, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, представителите на Руския и Румънския патриарси, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, храмовото духовенство, столични свещеници и дякони.

На молебена присъстваха Румен Радев - президент на Република България, Кр. Беломорски - зам.- председател на ЦР на СТДБ, членовете на Върховния комитет на СТДБ: проф. Васил Проданов - директор на ТНИ, д-р Ваня Стоянова - научен секретар на ТНИ,  д-р Ваня Иванова – член на ръководството на ТЖС, Божанка Богданова - председател на Националната тракийска инициатива „Завръщане към корените“, Мария Божкова, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”,  Васил Лязе - председател на българска църковна община в Истанбул и на Управителния съвет на фондация „Български православен храм Св. Стефан в Цариград”, г-н Кириак Лязе, диригент на хора при храм „Св. Стефан“ в Истанбул, представители на Генерално консулство на Република България в Истанбул, проф. д-р Стоян Денчев, журналисти, общественици и духовници.

В Патриаршеското и синодално послание, което бе прочетено от Мелнишкия епископ Герасим се казва:

„В този наистина исторически ден отбелязваме значима и знакова годишнина от дългата и превратна история на православния ни народ. В този благословен от Господа Бога ден, преди сто и петдесет години православният български дух тържествува, защото след дългите столетия на духовна и политическа зависимост се отстранява една историческа неправда и нашата обща духовна майка, Православната ни църква, се възражда за нов живот. Това историческо за всички нас събитие е извършено с официален държавен акт ¬ ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 г., с който се увенчават вековните усилия на нашите славни предци за постигане на духовна свобода и независимост. Малко повече от столетие след унищожаването и на последната крепост на свободния български дух ¬ Охридската българска архиепископия, народът ни отново се сдобива със своя автономна Православна църква ¬ Българската Екзархия.

Годините след учредяването на Българската Екзархия донесоха и продължават да носят на православния български народ нова слава и нови поводи за заслужена гордост, но с тях дойдоха нови и различни в сравнение с предишните изпитания. Изпитания за завещаната ни от предците православна вяра и за принадлежността ни към Църквата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Ала калената в борбите за духовна и църковна независимост българска воля, достигнала своя безспорен апогей при възстановяването на самостоятелната ни Православна църква на 27 февруари 1870 г., и до днес остава сигурен залог и гарант за съхраняването на духовната ни и народна идентичност, в приемственост и вярност към делото и заветите на нашите предци, родили и отгледали ни в Господа и в единствено спасителната православна вяра“.

В края на молитвеното последование г-н Кириак Лязе, диригент на хора при храм „Св. Стефан“ в Истанбул, Турция произнесе слово, в което изрази своята благодарност за духовната грижа на Българската православна църква към нашите сънародници в Турция, като подчерта, че делото на дедите ни не е забравено.

В края на молебена бе изпято и многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод, както и за целокупната Българска православна църква.

След молебена представители на СТДБ, на ТНИ, ТД "Тракия" - София, Национално тракийско сдружение "Завръщане към корените" и ученици от 129 ОУ "Антим I" поднесоха венци и цветя пред паметника на Първия български екзарх в градинката на църквата „Св. Николай Нови Софийски“.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн