Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Нови технологии „възкресиха“ българска църква в района на Лозенград

Автор: Златка Михайлова
 

В Регионалния исторически музей в Хасково  са изработени 3D макети на архитектурни и исторически забележителности  в двата съседни региона- Хасковска област и вилаета Къркларели /Турция/. Благодарение на новите технологии те дават пълна представа за вида на сградите и съоръженията, така, както са изглеждали преди векове.

Сред макетите е и този на   православната църква в Коюнбаба , село край град Къркларели , който българите знаят като Лозенград   и като родно място на Антим I , пръв екзарх на Българската екзархия.“ Селото ни е разположено на левия бряг на реката Текедере. То има 180 къщи, от които 130 са български, а останалите – турски“, пише в дописка, публикувана през 1908 година във вестник  „Одрински глас“. Според статистиката на професор Любомир Милетич в 1912 г в селото, наричано Коюнгяур,  живеят 150 български семейства.  Българите започват да се изселват след Междусъюзническата война в 1913 г, когато селото остава в Турция.

Днес сградата  на храма  в центъра на селото частично е в добро състояние.. Тя носи характеристиките на архитектурата от втората половина на 9 в. След 1924 г  е превърната в мелница, а след това е изоставена на произвола на съдбата.

Сега селото е дестинация от известния европейски туристически маршрут „Пътят на султаните“ и предоставя условия , включително за родни туристи, които искат да видят свидетелства за  българското присъствие в Одринска Тракия.

Подготвената експозиция  на хасковския музей 3D модели представя и други исторически и архитектурни забележителности от района на Свиленград, Ивайловград,  Къркларели . Изложбата е изработена в рамките на трансграничния проект  „Културна съкровищница“, в който музеят в Хасково си партнира с Дирекцията  за култура и туризъм в Къркларели

След обиколка в Хасковска област тя ще остане в музея в Къркларели, където се съхраняват  хиляди ценни природни  образци, вещи с етнографска стойност, артефакти, намерени при археологически проучвания.

Снимка: Янко Найденов


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн