Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Честит Национален празник!

Скъпи тракийци,

На 3-ти март, преди 144 години  в Сан Стефано се полагат подписите, ознаменували края на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.  и раждането на свободната българската държава.

Трудният път на българската свобода минава през подвига на Левски, Ботев, Бенковски и участниците в Априлската епопея, през Батак, Плевен и Шипка, през подвига на хилядите знайни и незнайни руски  войни и български опълченци, отдали живота си за свободата!

Днес живеем в тревожни времена и объркан свят, но това не ни дава право да пренаписваме или да зачеркваме историята. Безспорен факт е, че без освободителната мисия на православна Русия, без подвига на хилядите знайни и незнайни руски воини и българските опълченци, България можеше да я няма на географските карти!

Върху съдбата на тракийци още тегнат последствията от кръвопролитните конфликти, войни и сложни междудържавни отношения в миналото - хиляди избити, стотици, прогонени от родните места, поели тежката съдба на бежанци. Паметта за миналото ни дава основание да ценим свободата, да почитаме загиналите, отдали живота си за нея и да отстояваме правото да живеем в мир!

Нека сведем глави пред героите, загинали за свободата, да си припомним за величавия им  подвиг в името на България и да поставим стръкче цвете пред многобройните паметници.

В ден като днешния, когато с респект си спомняме за тази дата, е добре да не забравяме, че бъдещето на България зависи  от всички нас!

Честит национален празник!

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн