Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Вечер, посветена на Любен Генов и списание „Везни“

Искра Чернева

Съюзът на тракийските дружества в България, издателство „Захарий Стоянов“ и Културен клуб  „Тракия“  събраха  много гости и съмишленици на поредното  културно събитие -  част от поредицата литературни вечери, което този път бе посветено на  историята на българската журналистика. Във фокуса на  дискусията във вторник, 15 март,  бе знаменитият  главен редактор на славния вестник „Поглед“ Любен Генов, който миналата година навърши достолепните 85 години! Той се докосва до сладостите, трудностите и неволите на  журналистическата професия като студент по чешка филология във факултета по Славянски филологии във Софийския университет, когато участва в издаването на студентския вестник. Още тогава той разбира нещо много важно - добрият журналист трябва да има не само сетивност към наболелите човешки и обществени проблеми, но и издържан, точен изказ и езикова грамотност. По-късно работи в редакциите и става главен редактор на „Народна младеж“  и  „Отечествен фронт“ , а след това ръководи и вестник „Поглед“, който по негово време достига небивал тираж и известност. След промените през 1989 г. преподава журналистика в УНСС.

Член е на СБЖ.

„Създател на школа за добри и отдадени професионалисти“ - така чл.-проф. Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“ и член на ВК на СТДБ,  обобщи творческия път на големия журналист, с когото ги свързва дългогодишно приятелство. Той  определи  Любен Генов  като ненадминат  майстор на перото, лишен от всякаква житейска суета, със зашеметяваща кариера, високо ценен от колегите си, със свое почетно място в пъстрата верига от професионалисти в историята на българската журналистика, сред които Йосиф  Хербст и  Стефан Продев. 

Любен Генов е безценен съветник и учител на Енчо Господинов - друго голямо име в българската журналистика, публицистика и есеистика, който се върна около 40 години назад в спомените си за общата им успешна работа в редакцията на вестник „Поглед“.

Вниманието на публиката бе насочено и към друга интересна тема -  бяха представени  първите три книжки за 2022 г.  на литературно-философското списание „Везни“ – издание за литература, изкуство, критика и философия, духовен приемник на „Везни“ на Гео Милев. В тях са представени  части от бъдещата книга на Любен Генов, която по същество представлява философска панорама на последните 60 години през призмата на моралните и духовни измерения и ценности.  „Гоце Делчев в душата на отечеството“  - така е озаглавена статията на Любен Генов в първия брой  по повод юбилейната 150-годишнина от рождението на легендарния Гоце Делчев.  Във втори брой се открояват литературните и философски анализи на Иван Гранитски, Енчо Господинов, Петър Андасаров, Иван Маразов и Боян Ангелов.  Третият брой е изпъстрен със снимки от картини на самобитния пейзажист и ценител на красотата и непринудеността на българката Владимир Димитров-Майстора, а статията на   Георги  Струмски ни разкрива интересни моменти от живота и творчеството на художника.  Тук ще прочетете и вълнуващите спомени на Владимир Талев за големия Димитър Талев. И още много, много поезия, литература, философия, исторически анализи и  публицистика.   Броевете на списанието, което излиза с логото на издателство „Захарий Стоянов“, можете да закупите от книжарницата в тракийския дом на ул. „Стефан Караджа“ 7А в столицата.

В края на вечерта Любен Генов благодари за оказаното внимание и подчерта огромната роля на баща си - професор по литература и преводач, за  оформянето му като личност и професионалист. А  дългите вечери и беседи с акад. Михаил Арнаудов - близък приятел на родителите му и блестящ  литературовед,  оформят отношението му към българската литературна класика,  провокират взискателността му към точния изказ и стремежа към висока езикова култура.
Вечерта бе уважена от  Енчо Господинов - български журналист и дипломат,  Евгени Кирилов - политик и евродепутат, поета Петър Андасаров,  Румен Сербезов, проф. Вера Бонева,  журналистите Мария Филипчева, Мария Нецова и Пламен Данков, Красимир Премянов - председател на СТДБ,  чл.-кор. проф. Иван Гранитски, столичани и тракийци.



 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн