Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Творческа вечер, посветена на проф. д-р Иван Маразов

Искра Чернева

Съюзът на тракийските дружества в България, Съюзът на българските писатели, Издателство „Захарий Стоянов“ и Културен клуб „Тракия“ организираха на 1 март вечер в чест на големия български учен проф. Иван Маразов. „Творческите вторници“ в залата на Културен клуб „Тракия“ на ул. „Стефан Караджа“ 7А са посветени на представянето на заслужили общественици, писатели, културни и научни деятели. Този вторник поводът бе предстоящата 80-годишнина на световно известния учен и удостояването му от Съюза на тракийските дружества в България  с най-високото отличие -  орден „Капитан Петко войвода“ с лента.

Проф. Иван Маразов е роден на 15 март 1942 г. Творческата му биография включва многобройни изследвания, научни разработки и книги в областта на историята на изкуството, културологията и тракологията. Завършва изкуствознание в Художествената академия „Иля Репин“ в Санкт Петербург през 1967 г. От 1988 до 1991 г. е директор на  Института по изкуствознание към БАН.  Организира изложби на тракийското изкуство в Япония и САЩ. До 2006 г. преподава история на изкуството в Нов български университет. След защитата на дисертацията си „Мит, ритуал и изкуство у траките: Царска идеология и изкуство в Древна Тракия V-III в. пр.н.е.“ му е присъдена титлата „доктор по изкуствознание“. Първи носител е на годишната награда за принос в изучаването на тракийската култура „Александър Фол“ (2011). През 2012 г. е удостоен със званието „Почетен професор на Нов български университет“ за дългогодишната му работа за изработване и утвърждаване на програмите на департамент „Изкуствознание и история на културата“.

Член е на Съюза на българските писатели.


Автор е на над 70 книги, монографии и научни трудове, които са преведени на много езици и му носят световна известност. 

Гости на вечерта бяха изтъкнати творци, общественици, ученици и студенти на професора: проф. Светлозар Елдъров от Института по Балканистика с център по тракология към БАН и член на Македонския научен институт и на Тракийския научен институт (ТНИ), проф. Васил Проданов и д-р Ваня Стоянова от ТНИ, Стоян Райчевски, поетите Атанас Звездинов и Петър Андасаров, Председателят на Съюза на писателите в България Боян Ангелов, Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, директорът на издателство „Захарий Стоянов“ чл.-кор. Иван Гранитски,  членовете на ВК на СТДБ: посланик Георги Димитров и Мария Божкова. Проф. Маразов бе уважен и от пълномощния министър-посланик в посолството на Руската федерация у нас г-н Филип Воскресенский.

Директорът на издателството Иван Гранитски откри вечерта. Той подчерта, че монографиите на проф. Маразов през  60-те и 70-те години на миналия век за художниците Иван Кирков, Марко Бехар, Борислав Стоев изиграват важна роля за по-нататъшното им развитие като творци и дават нова насока на пластичната и художествена критика чрез вглъбяване в детайлите на творбите и духа на епохата, в която са създадени. Близката творческа дружба с Александър Фол предопределят трайния интерес на Иван Маразов към митологията и историята на траките. В резултат се раждат около 30 книги, представляващи задълбочени научни изследвания на живота, бита и изкуството на траките като „Древна Тракия“, „Кръстопът на култури“, „Мистериите на кабирите в древна Тракия“. В „Хубавата Елена“, „Митичният Бестиарий“, „Амазонките“ се виждат и дълбоките философски познания на автора за античния свят, за тракийската, древногръцката, иранската и келтската митологии и поразителните паралели между тях. Преди една година излезе от печат поредицата, включваща заглавията „Пътят на душите“, „Гибелта на Троя“, „Тракийският конник“, „Залмоксис“. Предстои и издаването на  „Орфей“. Почти всички от тези заглавия бяха представени пред гостите и желаещите да ги закупят получиха автограф.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов топло приветства проф. Иван Маразов като виден общественик, учен и член на УС на Тракийския научен институт. За съществен принос в защитата на тракийската кауза и отстояването на идеята за единството на нашия народ и за неговото разностранно научно, художествено и изследователско творчество на юбиляря бе връчено най-високото отличие на Съюза - медал „Капитан Петко войвода“ с лента, с който той е удостоен с решение на Централното ръководство на СТДБ.

Председателят на Съюза на българските писатели поетът Боян Ангелов изтъкна заслугата на проф. Маразов като учен и писател. Благодарение на тази творческа спойка съвременният читател днес се докосва до одухотворения образ на тракийското изкуство. Името на професора се свързва успешно и с неговите усилия да вдъхне нов живот на читалищата и читалищната масова култура като министър на културата в периода 1996 - 1997 г.

Много емоция се съдържаше и в поздравителните думи на член кор. проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт и член на ВК на СТДБ, чийто житейски и творчески път е вървял успоредно с този на проф. Маразов: първият е бил директор на Института по философия и социология към БАН, а вторият - на Института по изкуствознание към БАН. Най-плодовият и успешен автор на произведения, отразяващи тракийското изкуство - така проф. Проданов обобщи научния и творчески път на своя колега и неговия значим принос на интелектуалец, учен и творец.

Проф. Маразов благодари от сърце за хубавите думи и за високото отличие на СТДБ, което му е много скъпо, защото корените му са тракийски - родом е от Лозенград и предците му споделят трагичната съдба на бежанците от Западна и Беломорска Тракия.

Следващият вторник, 8 март е денят на дамите, поради това творческата вечер ще бъде в сряда, 9 март, от 17.30 ч. Тя ще е посветена на творчеството на Енчо Господинов - журналист, публицист и дипломат.

Заповядайте!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн