Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ почетоха паметта на граф Игнатиев

Председателят на СТДБ Красимир Премянов и членове на ТД „Тракия“ - София, поднесоха цветя пред паметната плоча на граф Николай Павлович Игнатиев в Докторската градина в столицата по повод 190-та годишнина от рождението на великия руски дипломат и държавник, чиято съдба е неразривно свързана с България.

Името на граф Игнатиев е в списъка на 100-те велики дипломати, оставили следа в историята на човечеството. През 1856 г., Игнатиев за първи път се сблъсква с българския въпрос, когато започва своята дипломатическа кариера. През 1864 г. като посланик на Русия в Османската империя руският дипломат е инстанция в спора между гръцкото духовенство и българските представители. Именно граф Игнатиев след края на Руско-турската война от 1877-1878 г. подписва Санстефанския мирен договор, освобождаващ България от петвековно османско владичество.

Организатор на днешното честване бе Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Сред официалните гости бяха посланикът на Руската Федерация в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова, дипломати от Руското посолство и Руския културно-информационен център,  председателят на Фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова, председателят на Фондация „Славяни“ проф. Захари Захариев, председателят на СТДБ Красимир Премянов, главният редактор на в. „Нова зора“ Минчо Минчев. Паметта на Граф Игнатиев почетоха и много софиянци.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн