Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Красимир Премянов: Чрез „Св. София” Ердоган посяга на българските светини. Общество. орг., 26.03.2019

Интервю на Борислав Петров, Общество. Орг., с председателя на СТДБ

Председателят на тракийските дружества в България Красимир Премянов е категоричен, че съдбата на църквата “Света София” в Истанбул зависи и от влиянието на вселенския патриарх Вартоломей I. Пред Общество.Орг Премянов заяви още, че в момента се готви нов закон, чрез който тракийските българи ще бъдат обезщетени.

Г-н Премянов, какво трябва да почитаме в Деня на Тракия и правим ли го адекватно?

Първо, трябва да стоим с гордо вдигната глава пред паметника, защото това е триумф на българския дух и победа на българите за освобождението на Тракия и Македония. Но е и ден за поклонение, защото след кратката радост следва погромът на българите, избити са 69 000 души, прокудени от родните им места и ограбени са 360 000 души. Това са неща, които изискват да не бъдат забравяни. България не ни е дадена даром и я има като свободна държава благодарение на много фактори. Тракийците са в цяла България, те са около 1 милион.

Така е, много са. И в този ред на мисли не мога да не ви попитам ще бъдат ли някога обезщетени тези българи? Поддържате ли сериозен контакт с парламентарните групи и настоявате ли все още за обезщетение от страна на Турция?

Да, настояваме. Дори сега разработваме закон, който скоро ще представим, защото няма смисъл да чакаме конюнктурата на двустранните отношения.

Това е новина, че разработвате закон в момента.

Ами да, разработваме закона и скоро ще го представим. Първо ще мине на по-широко обсъждане, ще го пуснем в юридическия факултет, ще го подадем и на институциите. Има инструмент, по които ние предлагаме да се реши този въпрос.

А длъжници ли са както турската, така и българската държава на тези хора?

Абсолютно. Тя няма право и за миг да забравя нашата държава, че това не е частен въпрос. Но неумението при спечелените битки да не печелим войни и неумението да водим преговори са довели до тази трагедия на тракийските българи.

Жива ли е  тракийската идея още?

Разбира се, тя има съвременни измерения. Нашата тракийска организация работи активно и прави връзка между минало, настояще и бъдеще.

Г-н Премянов, искам да ви помоля да коментирате и изказването на турския президент Реджеп Таип Ердоган за църквата “Света София”, която може да стане джамия?

Да, чух го това и това е посегателство срещу културното и историческо наследство и срещу светините на християните. Сега ще проверим авторитета и влиянието на иначе турския гражданин, патриархът на Истанбул Вартоломей. Ще видим дали той е в състояние да отстои интереса на християните.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн