Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Ветеранът на СТДБ Папани Козарoва с юбилеен медал 175 години „Капитан Петко Войвода“

Днес, от името на ръководството на Съюза на тракийските дружества в България председателят Кр.Премянов поздрави г-жа Папани Козарова по случай нейният 97-ми рожден ден и я награди за заслуги към тракийската кауза с юбилеен  медал 175 години „Капитан Петко Войвода“.

Папани Козарова е родена в с. Олу паша, Одринско през август 1922 г., в последните дни, в които източнотракийските българи все още са могли да живеят в бащините домове на родната Източна Тракия

Само на 40 дни, тя заедно с родителите си е прогонена  от родния дом. Кръстена е на баба си Папани. През 1996 г. научава, че това е името на животоусточива рибка, която живее само в плитчините на реките в Източна Тракия.

Математик по образование със световно признато постижение в математиката. Първият синоптик в гражданска служба „Прогнози“. Дългогодишен учител по математика в строителния техникум в София.

Папани Козарoва е активен участник в делата на Съюза на тракийските дружества в България. От 1992 г. е експерт към Тракийския научен институт. Автор е на книгата „Източно тракийският имуществен проблем“, в която защитава тезата за:

- за запазено право на собственост за имотите на тракийци, заграбени от Турция;

- за правото на българските тракийци да ги стопанисват и да се разпореждат с тях;

- за правото на тракийци на обезщетение за пропуснати ползи от приходи и наеми.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн