Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на СТДБ във връзка с идеята за преместване паметника на първия български екзарх Антим от църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин

ДО
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И
МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

КОПИЕ

ДО

Г-Н ПЛАМЕН СЛАВОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
КОМИСИЯТА ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА
И ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА

Г-Н ЕМИЛ ВЕЛИНОВ
ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ“ КЪМ МС

Г-Н КРИСТИАН ВИГЕНИН
МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ


ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Съюзът на тракийските дружества в България като най-голямата гражданска патриотична организация в България категорично се противопоставя на идеята бюстът на първия български екзарх Антим, поставен през 2010 г. в двора на нашата църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин, да бъде преместен в българското консулство.
Считаме такъв акт за унизителен за българската памет, тъй като той зачертава нашето славно и героично минало, което според нас е неразривно свързано с една от най-значимите страници от историята на България и на Българската православна църква.

Този акт е унизителен и за десетките хиляди тракийци, които се включиха във всенародната акция за изграждането на паметника с доброволни средства и чувство за национална отговорност.

Паметникът беше официално открит от представители на българското правителство и на Българската православна църква.
Що се отнася до неговото местоположение, СТДБ изрази още тогава своята писмена позиция на несъгласие с доводите на Вселенския патриарх.

Трябва да подчертаем, че тракийският съюз винаги е държал и подкрепял единството на православните църкви и в този смисъл се опасяваме, че подобни актове ще създадат у много вярващи тракийци противоречиви чувства и могат да предизвикат негативни настроения относно действията на Вселенския патриарх.

Обръщаме се към Вас по този толкова важен въпрос, изхождайки от факта, че всички наши инициативи досега са срещали разбирането и съпричастието на Българската православна църква в лицето на Светия Синод, основавайки се на дългогодишното партньорство между нас като добри християни и патриоти.

Напомняме на Светия Синод, че Схизмата на българската църква е наложена през 1872 г. не по вина на екзарх Антим, а по волята на далечния предшественик на Вартоломей - Антим VI, подтикван от гръцки шовинистични кръгове. С отмяната й след 73 години Вселенската патриаршия постфактум признава за канонични всички покойни български архиереи. Затова Вселенският патриарх Вартоломей няма нито догматическо, нито историческо основание да клейми Антим като „схизматик“.
Считаме, че мястото на паметника на първия български патриарх в Одрин е именно в българската църква и твърдо настояваме тази идея да бъде своевременно преразгледана.


С УВАЖЕНИЕ,

КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн