Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на Стефан Данаилов

Председателят на СТДБ изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на Стефан Данаилов, в който се казва:

„УВАЖАЕМИ РОДНИНИ И БЛИЗКИ,

С дълбока скръб посрещнахме вестта за кончината на емблемата на българската култура, на театъра и киното, талантливия творец и ярка личност проф. Стефан Ламбов Данаилов.

Загубата ни е още по-голяма, защото той бе един от нас, тракийци, защото винаги помнеше своите корени и завета на баща си – дългогодишен председател на тракийския съюз - да тачи тракийското движение, да бъде патриот и родолюбец в името на България и Тракия, да дава пример не само по изкуство, но и по българщина. Показателно за това бе, че първият му мандат като народен представител беше по предложение на Съюза на тракийските дружества в България. През 2011г. отново тракийци го предложиха за Президент на Република България.

Мастера бе богата вселена, взрив от талант и душа, от обич и добродетели и от една голяма харизма, която покоряваше сцената, екрана и сърцата на хората. Това го превърна във всенароден любимец, той надскочи славата си, тъй като бе човек, милеещ за болките и проблемите на своя народ, когото толкова много обичаше. Беше не само политик, а коректив, мъдрец, чиито думи откриваха пътя напред, към едно по-справедливо и почтено общество. Не измени на убежденията и вярата си, безкомпромисно следваше ценностите си. Правеше го с неговото неповторимо достойнство и отговорност, със съпричастие и солидарност, независимо от политическата конюнктура.

Спечели и запази през целия си живот  уважението на обществото, независимо от цветовете на политическия спектър, както и обичта в сърцата на милиони българи и на своите ученици, които го боготворяха.

Той бе рицар на Духа. Достоен син на Тракия.

Поклон пред паметта му!“

С уважение,
Кр. Премянов,
Председател на СТДБ

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн