Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Творческа вечер на Атанас Звездинов в Културен клуб „Тракия“

Искра Чернева

И този вторник благодарение на Културен клуб „Тракия“, Съюза на тракийските дружества в България,  Столичното тракийско дружество „Тракия“ и  Издателство „Захарий Стоянов“ литературният салон на „Стефан Караджа“ 7А  отвори широко врати за много поезия и литература. Красивите стихове на съвременния български поет, преводач и публицист Атанас Василев Атанасов, избрал творческия псевдоним Атанас Звездинов, покориха сърцата на публиката.

Той е роден на 5 август 1943 г. в София и завършва висшето си образование в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“, „Славянска филология“ - чешки език. Дълги години е редактор в БНР, БНТ и издателство „Народна младеж“. Бил е и директор на Дома на детската книга с музей „Ангел Каралийчев“ към Министерството на образованието и гл. редактор на списание „Родна реч“.  Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Съюза на преводачите.

Творецът споделя в свое  интервю: „Поетите са светилниците на своите епохи, борили са се да запазят вярата в силата на доброто и справедливостта. В Истината. Давали са живота си за тези си убеждения. Аз съм за тези поети и за тази поезия. Стремя се да бъда верен на техния пример и това ми е коствало много, предимно в чисто човешки план. Защото житейската посредственост упорито се съпротивлява. А в творчески план не ми коства нищо, защото го считам за призвание.“

Стиховете му наистина се извисяват над житейската посредственост, като същевременно поставят вечните въпроси за борбата между доброто и злото, за смисъла на човешкия живот, за нуждата от идеали, за силата и прелестите на любовта.
В словото си при откриване на вечерта чл.-кор. Иван Гранитски припомни знакови моменти от творческата биография на Атанас Звездинов, чиито първи книги излизат в началото на 60-те години на миналия век. Те веднага са забелязани от литературните критици Владимир Башев, Нина Андонова, Христо Стефанов, които се изказват положително за младия автор.  Той е майстор на съвременния класически стих и се нарежда до Валери Петров и Павел Матев с богатството на идеи, силни поетически внушения и неуморното търсене на духа на времето. Всичко това се съдържа в най-новите му сборници със стихове, издадени от издателство „Захарий Стоянов“  -  „Знайност“, „Звездност“, и детската книжка „Брани недобрани“.  А всеки момент ще излезе от печат и любовната му лирика.

Звездинов е познат и с многобройните се стихотворения и произведения за деца, както и с преводите си от чешки, словашки и руски език.

Литературният критик Анжела Димчева прочете своята рецензия за книгата „Звездност“, в която стиховете са представени от автора като „стихопрозрения“ и основните раздели носят заглавията „Баснопрозрения“, „Ретропрозрения“, „Хайку прозрения“.

Поетът Петър Андасаров сподели свои спомени от съвместните им пътувания заедно с Иван Гранитски  из страната за многобройните литературни четения и вечери. На стената на читалището в с. Спасово, община Нови Пазар редом с цитати от „История Славянобългарска“ на Паисий Хилендарски стои и стихотворението на Звездинов „Отец Паисий“. Какво по-голямо признание за един съвременен класик и творец!

Поздравление от името на Съюза на тракийските дружества в България поднесе преседелият Красимир Премянов. Атанас Звездинов е голям творец, защото стиховете му извират от сърцето, защото обичта към род и родина са неотменна част от творчеството му. И в този смисъл той трябва да продължи да пише, защото новото поколение  има нужда от среща с такива автори.

Атанас Звездинов благодари за топлите думи, споделяйки, че трудното време, в което живеем, изисква опорни точки за вървежа ни напред и тези свои опорни точки той намира в писането на поезия, защото именно чрез нея предава на читателя своя дух и сила.

Поетът прочете свои и стихове, сред които се откроиха „Монолог на Левски“,  „Монолог на властта“, „Монолог на пирона“.  Книгата му „Знайност“ обединява тези произведения, именувани „монолози“.

Гости на вечерта бяха съпругата на Атанас Звездинов,  проф. Иван Цаков, проф. Мутафчиев, проф. Стоян Райчевски, бившият депутат Таско Ерменков, председателят на СТДБ Красимир Премянов, авторът на биографичната книга „Дядо Стати Попов“ - Здравко Маринов, поетите Петър Андасаров и Иван Есенски, Станка Шопова, председателят на СБП Боян Ангелов, литературният критик Анжела Димчева.

Следващия вторник, 1 март, вечерта ще е посветена 80-годишния юбилей проф. Иван Маразов.  Очакваме ви!



 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн