Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово

На 1 октомври 2016 г. в Маджарово се проведе  Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет”, посветено на 103-та годишнина от разорението на тракийските българи.

Стотици потомци на тракийци, потърсили спасение в България преди 103 години, бягайки от зверствата в Тракия, заедно с Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кирил Сарджев – заместник - председател на Върховния комитет,  Михаил Вълов-заместник - председател на Централното ръководство (ЦР), членовете на ЦР Петра Мечева, Румяна Вълчева, Нонка Матова, Ангел Петров и Тодор Ангелов, председатели на тракийски дружества от цялата страна,  представители на младежки  тракийски дружества и признателни граждани, почетоха паметта на загиналите.

Сред официалните гости на поклонението, които сведоха глави пред паметта на загиналите тракийци, бяха народните представители Делян Добрев и Евгения Ангелова, евродепутатката Ева Паунова, областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметът на Хасково Добри Белииванов, кметът на Харманли Мария Киркова, кметът на Маджарово Милко Армутлиев.

Тракийският събор в Маджарово, по традиция започна с поклонение пред Пантеона на загиналите и запалване на жертвения огън от председателя на СТДБ, последвано от заупокойна молитва.

Слова в памет на жертвите произнесоха областният управител на Хасково Станислав Дечев, Татяна Стоянова - секретар на община Маджарово, Михаил Вълов -заместник - председател на Централното ръководство на СТДБ.

Пантеонът и паметниците на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода бяха затрупани от цветя, поднесени от Съюза на тракийските дружества, от държавни институции, от тракийски дружества, от потомци на тракийци и признателни граждани, от участниците в похода „По стъпките на тракийци” в Беломорска Тракия, който се организира с финансовата подкрепа на фондация „Димитър Щерев”.

Съборът продължи с концерт, в който участие взеха тракийски ансамбли, групи и индивидуални изпълнители от цялата страна.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн