Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Дванадесети национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

Днес, 26 август 2017 г., в Старозагорски минерални бани се откри дванадесетият национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. В продължение на два дни 4000 участници от тракийски състави от цяла България ще представят на две сцени народни традиции и обичаи, песни и танци от богатото ни културно наследство. Изпълненията им ще се оценяват от жури в състав: доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Мария Градешлиева, директор на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Котел, акад. Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен „Оскар“ за фолклор и почетен гражданин на Стара Загора, акад. Кирил Тодоров – гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“, народната певица Кичка Савова- представител на тракийско дружество „Одринска епопея” - Стара Загора"  и Христо Иванов – гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище  „Христо Ботев - 1952“ - Старозагорски минерални бани.

Официалната церемония по откриването започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев. 

Председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора Цанко Атанасов поздрави участниците и гостите на събитието, подчертавайки ролята на почетната председателка на дружеството г-жа Петра Мечева за неговото създаване и провеждане през годините.

В приветствието си заместник - кметът по хуманитарни дейности на община  Стара Загора Иванка Сотирова благодари на всички за вложените труд и усилия и изтъкна, че случващото се днес е доказателство, че традициите се пазят и че приемствеността между поколенията е жива.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов поздрави участниците в събора и подчерта, че пренасяйки своите традиции и фолклор от родните си места в Източна и Западна Тракия тракийските българи са обогатили националната културна съкровищница и са съхранили културните граници на България, предавайки на поколенията паметта за своите корени.

С приветствие към участниците и гостите на събора се обърна и кметът на Старозагорски минерални бани Станчо Станев.

Сред официалните гости на събитието бяха още зам.-кметът на община Стара Загора Красимира Чахова и секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков, общинските съветници Николай Диков и Дарина Гайдарова, народните представители Радостин Танев и Спас Панчев, Краснодар Беломорски, заместник-председател на УС на СТДБ,  д-р Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, членове на ВК на  СТДБ и представители на тракийски дружества от страната.

Освен конкурсна програма, съборът включва и многобройни съпътстващи прояви – детски творчески работилници,  демонстрации на древни обреди и умения от старинния бит на траки и прабългари, улица на занаятите, тракийска кухня и др.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн