Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийски женски събор-поклонение в с. Аврен 2018

Под патронажа на Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова на 22 септември 2018 г.  в  крумовградското село Аврен се проведе Национален тракийски женски събор-поклонение в памет на избитите 42 жени и деца от село Манастир.

Организатори на събора поклонение са: Съюз на тракийските дружества в България, Община Крумовград, Тракийски женски съюз при СТДБ, Тракийско дружество „Тракия-1922” в Крумовград  и кметството на с. Аврен.

Стотици жители на Източните Родопи и потомци на тракийски бежанци от всички краища на България взеха участие в Националния женски тракийски събор-поклонение.

На събора присъстваха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Кирил Сарджев – заместник - председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров”,  Хасково, Иванка Мечева - Колева и Елена Мурджева - съпредседатели на Тракийския женски съюз при СТДБ, Десислава Костова и Цанко Атанасов - съпредседатели на Тракийския младежки съюз при СТДБ, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, Веселин Костов – член на ВК и председател на ТД Крумовград, стотици признателни българи и потомци на тракийски бежанци, активисти на тракийското движение от цялата страна, потомци и местни жители. Сред официалните гости на събора бяха депутати и общински съветници.

Програмата  започна със заупокойна молитва, отслужена пред паметника на зверски избитите през 1913 г. жени и деца.

Съборът поклонение беше открит от Милена Алекова - кметски наместник на с. Аврен.Тя поздрави съселяните си и гостите с двете събития: националния събор-поклонение пред жертвите от 1913 г. и селищния празник.

Приветствено слово произнесе и Себихан Мехмед - кметица на община Крумовград.

Иванка Мечева - съпредседател на Тракийския женски съюз при СТДБ, който тази година чества 85 години от създаването си, изнесе доклад за трагичните събития през 1913 г. Тя подчерта, че паметният събор има непреходен смисъл. От една страна, е курбан за свидните жертви. От друга страна, е памет за тях, за увековечаване на имената им, защото без познаване на миналото, не може да се гради бъдещето.

Председателят на СТДБ приветства участниците и гостите  в събора-поклонение като акцентира на факта, че тракийската история е писана с кръв, която ги е научила не да отмъщават, а да прощават.

Корнелия Нинова – председател на БСП поздрави присъстващите на събора и ги информира, че преди седмица в Народното събрание  е внесен закон за правото на тракийците от Беломорска Тракия да предявяват своите искания безсрочно. Лидерът на социалистите изрази надежда, че всички институции ще обединят усилията си, за да могат тракийските българи  да получат обезщетения за претърпените загуби.

В трогателното си слово Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България подчерта, че  „дати като днешната поставят на истинско изпитание държавници и политици. Нужни са свободни и активни хора, лидери, които водят България напред. Силна държава се гради със силни хора, със силни и работещи институции.”

„В днешния ден в едно се събира опиянението от свободата с преклонението пред трагичната гибел на жени и деца, зверски съсечени и унищожени недалеч оттук. И гордостта от българката тракийка, пазителка на родовата памет, предала на поколенията безмерната любов към род и Родина, запомнила и пяла песните, легендите до наши дни“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова бе категорична, че няма как да се върне историята назад, но е необходима справедливост и постигне на договореност за обезщетение на тракийските бежанци, за което настоява в последователната си политика и позиция президентската институция.

Поднесени бяха венци и цветя от СТДБ, от Тракийския женски съюз при СТДБ, от Община Крумовград, от кметството на село Аврен, от политическите партии и обществени организации, от всички официални гости и признателни потомци.

Концертната програма, която откриха домакините, продължи с изпълнения на представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия” към ТД „Г. Сапунаров”, Хасково.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн