Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
XIII Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” 2018

На 25 и 26 август 2018 г. в Старозагорски минерални бани се проведе XIII Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”.

Организатори на събора са: Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея” - Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани, НЧ „Христо Ботев 1952" - Старозагорски бани.

XIII-то издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ бе открито с литургия за здраве.

На откриването на събора присъстваха Кр. Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България,  Кирил Сарджев - заместник - председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, членовете на ВК на СТДБ: Ели Воденичарова- председател на ТД „Родопи” в Асеновград, Михаил Вълов – председател на ТД „Тракия” в Ямбол, Кирил Киряков – председател на ТД „Лазар Маджаров” в Сливен, Маргарит Петров - председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Цанко Атанасов - председател на ТД „Одринска епопея” в Ст. Загора, представители на тракийски дружества от страната, Иванка Сотирова - зам.-кмет на Стара Загора, Таньо Брайков - председател на Общинския съвет на Стара Загора, общински съветници, зам.-кметът на общината Красимира Чахова, кметове и кметски наместници от региона, народният представител Радостин Танев, както и ръководители на различни държавни и местни институции.

Иванка Сотирова - зам.-кмет на Стара Загора приветства участниците и гостите, като подчерта в словото си, че се наблюдава повишен интерес към събора, което говори за живия български дух, за необходимостта да се разпространяват и съхраняват българските традиции.

С приветствие към участниците и гостите на събора се обърна и кметът на Старозагорски минерални бани Станчо Станев.

Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България и Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора  приветстваха участниците и отправиха благодарност за добрата съвместна работа при организиране на мащабното събитие към общинското ръководство на Стара Загора.

В продължение на два дни 4000 участници от тракийски състави от цяла България представиха на две сцени народни традиции и обичаи, песни и танци от богатото ни културно наследство.

Изпълненията се оценяваха от жури в състав: доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН,  академик  Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, академик Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“, Христо Иванов , гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Емил Минев, хоров диригент.

Освен конкурсна програма, организаторите бяха предвидили и многобройни съпътстващи прояви – детски творчески работилници,  демонстрации на древни обреди и умения от старинния бит на траки и прабългари, улица на занаятите, тракийска кухня и др.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн