Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Медийно отразяване на събора-поклонение на „Петрова нива” 2018 г.

Съборът-поклонение, посветен на 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, проведен 18 август 2018 г. на „Петрова нива”, чиито организатори са  Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас, беше отразен в печатните и електронни медии.Част от репортажите  публикуваме по-долу.

Отбелязваме 115 години от Илинденско-Преображенското въстание, БНТ, 18 август 2018
Автор: М. Кирова
http://news.bnt.bg/bg/a/otbelyazvame-115-godini-ot-ilindensko-preobrazhenskoto-vstanie

 

Президентът Радев остава категоричен за компенсациите на тракийските бежанци БНТ, 19 август 2018

„Водени от веруюто да принесат и своята дан пред олтара на революцията, тракийските делегати подкрепиха взетото в Македония решение за въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях”. Това заяви президентът Румен Радев по време на отбелязването на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива снощи.

„Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас”, посочи Румен Радев и добави, че вече е поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци и ще продължи да изисква ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение.

„Никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония от вас, наследниците на героите, които отдадоха живота си на българската национална идея. Благодаря, че съхранявате огъня на традицията не само тук, на Петрова нива, но и в своето ежедневие”, обърна се държавният глава към наследниците на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

http://news.bnt.bg/bg/a/prezidentt-radev-ostava-kategorichen-za-kompensatsiite-na-trakiyskite-bezhantsi

 

Радев на Петрова нива: Поставих въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред Ердоган. Фокус, 18 авг. 2018

Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на историческата местност Петрова нива, където се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, в което смъртта са намерили свидните жертви на Странджа и Тракия.

„Отново над Странджа ехти революционният химн, за да ни припомни славната и трагична 1903 г. Тук на легендарното тракийско гробище нашите предци впериха поглед пред свободата и достойнството, водени от веруюто да дадат своя принос”, заяви президентът Радев.

„Тракийските делегати подкрепиха решението в Македония за вдигане на въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях. Дейците на 7-ят въстанически окръг ясно осъзнаваха, че 20-дневната свобода на Охридско ще има изключително висока цена, но нямаше сила, която да ги отклони от тяхната вяра в каузата за свобода и единение на отечеството. Погромът на въстанието е кървав – едновременно действаха куршумът, огънят, ножът и бесилката, както пише в летописа Христо Симеонов", каза още в словото си държавният глава.

„Пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас. Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение“, каза Радев.

Държавният глава заяви, че никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония освен потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея.

„Благодаря ви, че пазите жив спомена и традициите и то не само тук на Петрова нива, а в своето ежедневие и за това, че ги носите дълбоко в сърцата си. Нека бъде светла паметта на всички загинали и напуснали завинаги родния си край в Илинденско-Преображенското въстание. Ние помним и няма да забравим. Вечна слава и поклон“, каза още Радев.

Минути преди словото си държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и отдаде почит пред паметта на загиналите.

Съборът на Петрова нива е под почетния патронаж на държавния глава.

На събитието в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание тази вечер присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора.

На 29 юли 1903 г. в местността "Петрова нива" 300 делегати, воеводи и четници вземат решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание, което избухва на 6 август. През 1958 г. на поляната, където се е състоял конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои.

През 2003 г., в чест на 100-годишнината от въстанието, е построена църква, наречена "Света Петка". На Петрова нива има и музейна експозиция със снимки, оръжия и документи от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. 
http://epicenter.bg/article/Radev-na-Petrova-niva--/161526/2/0

 

Президентът Радев на Петрова нива: С Илинденско-Преображенското въстание предците ни потърсиха път към свобода и достойнство. В. Труд, 19 авг. 2018//https://trud.bg

 

На Петрова нива Радев и Нинова пак се застъпиха за историческата истина. Mediapool.bg., 19 авг. 2018//https://www.mediapool.bg/na-petrova-niva-radev-i-ninova-pak-se-zastapiha-za-istoricheskata-istina-news282914.html

 

Румен Радев свежда чело на Петрова нива пред подвига на преображенци. Президентът е патрон на традиционния събор. Канал 3, 18 авг. 2018//http://kanal3.bg/news/82712-Rumen-Radev-svedzda-chelo-na-Petrova-niva-pred-podviga-na-preobradzenci

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн