Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Напусна ни проф. д-р Иван Филчев

На 21 август 2020 г. ни напусна дългогодишният деятел на тракийското движение в България проф. д-р Иван Филчев. 

Иван Георгиев Филчев е роден на 5 март 1923 г. в гр. Малко Търново. Основното си образование получава в родния си град, а гимназиалното – в Търговската гимназия в Бургас. След отбиването на военната си служба започва трудовата си дейност в Малко Търново и две години участва в управлението на околийския център. Междувременно се записва в Стопанския факултет на Софийския университет. След дипломирането си през 1949 г. остава на работа в София. 

От 1951 г. е военизиран и изпратен  в Министерството на отбраната като офицер. Следва аспирантура във Военно-политическата академия в Москва и след успешната защита на докторска дисертация по история се завръща в София.

От 1960 г. до 1989 г. е преподавател във Военната академия „Г. С. Раковски” – София, професор по история и политология, началник катедра „Политология”, Председател на Научния съвет по философски и педагогически науки.  Няколко поколения български офицери са негови слушатели и възпитаници. Автор е на публикации в областта на военната история, националната сигурност и политологията.

След пенсионирането си през 1989 г. полковник  (о.з.) проф. Иван Филчев е редовен член и действен участник в Клуба на запасните офицери при Военната академия и в работата на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса.

Родом от най-революционния район на Странджа,  проф. Филчев е  генетично свързан с историята и борбите на тракийските българи. От ранна възраст се включва в тракийското движение – първо в родното му Малко Търново,   като студент в София – в Софийското студентско тракийско дружество, а впоследствие в Странджанската секция Тракийското дружество в София, чийто председател е повече от 20 години. Сред 1989 г. активно участва във възраждането на Тракийската организация. От 1992 г. е неизменен член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България.  Член е на редакцията на в. „Тракия”. От 2000 г. до 2011 г. е директор на Тракийския научен институт. С многобройните си изследвания, сред които и фундаменталният труд „Тракийският въпрос и тракийското движение в България”, с интензивната си лекционна и организационна дейност той широко пропагандира и защитава тракийската кауза и постиженията на българския национален дух. За своите заслуги е удостоен с най-високите отличия на Съюза на тракийските дружества в България. Награждаван е и с високи държавни отличия. 

На своята сесия от 19.07.2013 г. Общинският съвет на Община Малко Търново гласува единодушно решение за удостояването на проф. д-р Иван Георгиев Филчев със званието "ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН" на гр. Малко Търново в израз на своята признателност, почит и уважение към проф. Филчев и неговото дело, посветено на тракийската кауза.

Поклонението пред тленните останки на проф. д-р Иван Филчев ще се състои на 25 август, вторник, от 10 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища."

Поклон пред светлата му памет!

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн