Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Отбелязахме Деня на Тракия с много цветя и песни

Дружествата в цялата страна почетоха тържествено светлата дата

С духова музика и почетна гвардейска рота пред Паметника на одринци бе отбелязан Денят на Тракия в столицата. Там се събраха много тракийци, политици и общественици, за да отдадат почит на падналите в обсадата на Одрин български войни, както и да отбележат борбите на тракийци за свобода и единение с  майка България. В кратко слово председателят на съюза Красимир Премянов обобщи смисъла на този ден за всички българи.
Денят 26 март е ден на триумф и на трагедия, защото след като загубихме постигнатото с кръвта и саможертвата на българските войни, настъпи трагедията на разорението на тракийските българи. Те бяха прогонени от родните си места и потърсиха спасение в майка България. Днес техните наследници са обединени в една голяма организация, създадена навремето с активното участие на Капитан Петко Войвода. Ние приемаме за свой дълг да продължим славното дело на героите и да запазим българския дух и култура, каза в  словото си председателят на съюза.
Свое приветствие към събралото се множество отправи и столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова. Тя изрази готовност общината да подкрепи интересните идеи на СТДБ за отбелязване на 100 годишнината от Балканската война. Сред почелите празника бяха още зам.-председателят на НС Георги Пирински, митрополит Кирил Варненски, председателят на дружество „Тракия“ в Одеса Мария Грудева, депутати, политици. Специално за празника пристигна и отец Александър Чъкърък от българската църква „Св. Георги“ в Одрин. Заедно с отец Спас от храма „Св. Николай Софийски“ двамата  отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите.
Бяха поднесени цветя и венци на признателност  към българските войни от Софийска област, паднали при превземането на Одрин. Сред тях имаше венци от името на Народното събрание, от парламентарната група на ГЕРБ, от столичния кмет, от външно министерство, от Националния съвет на БСП и парламентарната група „Коалиция за България“, от БЧК, от ВМРО, от Съюза на военно патриотичните съюзи, от дружество „Тракия“ в Одеса, от дружество „Академик“ , от 129-о у-ще „Антим I“ и др. Специални поздравителни адреси СТДБ получи също от общината в Ивайловград и от ръководството на Българската минно-геоложка камара и на „Асарел-Медет“ АД.
Вечерта в Театър „София“ се състоя концерт-спектакъл на студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Преди това кратко поздравително слово произнесе проф. д-р Васил Проданов, ръководител на Тракийския научен институт. Ако припомним достойните страници от нашата история, като Одринската епопея или борбите на българите за освобождение,  това може много по-успешно „да лъсне имиджа“ на България от наеманите скъпо и прескъпо PR агенции, каза той.
Академичният състав с ръководител проф. Петър Ангелов представи пред възторжената публика музикално-танцовия фолклорен спектакъл „Де гиди, вино червено“. Сред публиката в залата беше и авторът на музиката акад. Николай Кауфман. Представлението на университета, с ректор проф. д-р Ана Недялкова, бе подарък за Съюза на тракийските дружества в чест на светлия празник. Бъдещите специалисти по хореография изнесоха спектакъл на много високо художествено ниво, което бе оценено подобаващо от публиката. Накрая изпълнители и зрители изпяха заедно химна на тракийци „Ясен месец“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн