Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Хасковските тракийци поздравиха столетничката Катерина Янева

Златка Михайлова

Сто години отпразнува  в Хасково Катерина Янева, която има тракийски корени. Дългият живот, за който тя разказва с вълнение,  е достоен и  за  сериал.

Началото  на нейното семейство  е в  село в Мала Азия. Баща и не искал да служи в турската армия и решил да тръгне към майка България с годеницата си. По тогавашните нрави обаче  само годеничество не било достатъчно за такова пътуване. През нощта срещу Гергьовден  попът ги венчал  скришом от властите, младата невеста се преоблякла  с мъжки дрехи и яхнала коня, воден от кума. Младоженецът избирал скрити пътеки и така стигнали до пристанището Бандърма на Мраморно море, откъдето с параход пристигнали във Варна.  И къща успели да вдигнат там , но когато със следващ бежански поток в България дошли и техните роднини, решили да се съберат всички  на едно място. След  няколко премествания  се установили в Малки Воден. Там се родила Катерина, трето дете в семейството, което чуло плача на още осем деца. Бащата отишъл на фронта, последвали години на труд и житейски изпитания. Сръчната Катерина била първа и по жътва, и на тютюневите ниви.

Когато заради строителството на язовира изселили хората от Малки Воден, семейството отишло  в Бориславци , днес в община Маджарово.  По-късно Катерина завършила курс по професионално готварство в Стара Загора и цели двайсет години работила като готвач в Маджарово. Хиляди хора от някогашния миньорски град са опитвали нейните ястия. В работата е важно да си трудолюбив и честен човек, а също да си търпелив, поучава днес столетницата. Ако си здрав, стоте години не тежат, щом сърцето е младо. А докато е на белия свят, на човек все му се иска да види повече и повече, допълва тя.

Баба Катерина ще отпразнува рождения си ден сред грижовните си и обични  деца, внуци и правнуци.  Тя получи цветя, подаръци  и поздравителен адрес от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“ в Хасково. Потомка на горди българи, тя пази и предава на потомците любовта към Тракия , се казва в приветствието, поднесено от  читалищния секретар Анета Георгиева.

Секретарят на община Маджарово Татяна Стоянова връчи на юбилярката плакет и  поздравление от кмета Ерджан Юсуф. Нека и занапред здравето и силата на духа да бъдат с теб, и да се радваш на обичта на своите близки, и пожелава той. Поетът Стефан Милев  посвети на баба Катерина стихотворението „Ден рожден-ден свещен“.

Да сте здрави, да имате живот колкото мен, че и повече, пожела с усмивка достолепната и мъдра юбилярка на гостите, дошли в дома на дъщеря й Христина и зет й - именития спортист Димо Костов.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн