Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Изложба в Хасково, посветена на 205 години от рождението на екзарх Антим I (1816 – 1888)

По инициатива на ТД „Г.Сапунаров“ с председател Кирил Сарджев и НЧ „Тракия-2008“ в Хасково бе подредена изложба, посветена на 205 години от рождението на екзарх Антим I (1816 – 1888), която събра тракийци и граждани на града.

При откриването на изложбата под надслов: „Антим I – син на Тракия“, факти за живота и делото му припомни краеведът Димитър Шалапатов.

Показани са книги и периодични издания, свързани с делото на първия български екзарх. Интерес представлява поздравлението, изпратено от жителите на Мустафа паша (Свиленград) след избирането му за екзарх. То е публикувано в излизащите в Цариград възрожденски вестници на български език. Показано е и копие на животоописанието на майката на Антим I баба Гена, написано след нейната кончина.

Сбирката съдържа и новоизлезли книги, с които Съюзът на тракийските дружества в България пази родолюбието и паметта за Тракия, чийто син е екзарх Антим I. Десетки снимки са документирали посещенията на потомци на тракийските бежанци в Одрин, където се прекланят пред паметника на първия български екзарх, издигнат в двора на българската църква „Св. Св. Константин и Елена“. Колекция от календарчета, издадени от Светия Синод на Българската православна църква, допълват скромната експозиция.

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн