Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Хасковските тракийци празнуваха Спасовден

На 10 юни 2021 г., Българската църква отбелязва Спасовден. Празникът е подвижен и винаги се пада в четвъртък, 39 дни след първия ден на Великден.

След смъртта и Възкресението си в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-ия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той отива на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята. Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Денят се нарича още Спасовден (Денят на Спасителя), защото с Христовото Възнесение се завършва актът на човешкото спасение.

Според поверията и традициите нощта срещу Спасовден е лечебна. На този ден се извършвали различни ритуални действия, свързани с осигуряване на здраве, плодородие, защита на реколтата от суша и градушка.

По традиция, наследена от техните родители тракийци от Хасковското дружество с председател Кирил Сарджев и жените от Фолклорна група „Тракийска дъга“ отпразнуваха Спасовден в църквата „Св.Анна“ в село Тракиец, в което има лечебно аязмо, лекуващо редица болести, но най-вече духа на човека.

Увлекателният разказ на Недялка Демирева, ръководител ФГ „Тракийска дъга“ за смисъла на празника, беше последван от празнична литургия, водена от отец Никола.

Празникът завърши с обяд и раздаване на курбан за здраве, който е дарен от миряни.



 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн