Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Работна среща на Националния съвет на Тракийски младежки съюз при СТДБ

На 13.02.2018 г. в гр. Стара Загора се проведе работна среща на членовете на Националния съвет на Тракийски младежки съюз към Съюза на тракийските дружества в България при следния дневен ред:

1. Обсъждане на програмата на ТМС за 2018 г. и на мероприятията, предвидени от всяко от младежките дружества за месеца на Тракия-март 2018 г.

2. Организационни въпроси

В работната среща участваха членовете на НС на ТМС, които бяха избрали за мото: „Тракия-това съм аз! Ние, младите-заедно за Тракия!”

За водещ на заседанието бе избрана Десислава Костова - съпредседател на ТМСБ при СТДБ.

По т. 1 бяха обсъдени:

• предвидената за 13 март т.г. инициатива „В памет на тракийските войводи”, която ще бъде съвместна проява на ТМД „Стайко войвода” и ученици от Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” в Димитровград. Събитието ще се проведе в Исторически музей в гр. Димитровград;

• предвиденото за 20 март 2018 г национално честване в с. Брод, община Димитровград, за отбелязване на 115-годишнината от гибелта на Пано Ангелов и Никола Равашола;

• мероприятията, предвидени за 24, 25 и 26 март 2018 г. в Стара Загора, посветени на Деня на Тракия, сред които провеждане на Национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, тържествен концерт и ученически конкурс за есе;

• необходимостта от изнасяне пред ученици на лекции, посветени  на тракийския въпрос. Първата от тях е ще бъде на 26 март т.г. в Димитровград с лектор Десислава Костова;

• провеждането в Бургас на  „Симулиран процес по Ангорския договор”;

• провеждането на анкета сред ученици и общински съветници „С какво свързвате датата 26 март”;

• обучения по ЗЮЛНЦ;

• провеждането на Тракийски младежки пролетен бал в Стара Загора;

• възстановяването на знамето на ТМСБ при СТДБ и избор на знаменосец;

• посещение на Европейския парламент;

• поклонение пред паметта на жертвите на Илиева нива;

• събиране и даряване на средства за социално слаби и болни хора; Младежите се обединиха около идеята, че тракийци са доблестни и почтени хора, съпричастни към болката на другите и са особено активни, когато става дума за болно дете. По този повод, младежите от ТМСБ при СТДБ се обръщат към всички тракийци да помогнат според възможностите си на малкото тракийче от Харманли.

По т.2 младежите тракийци споделиха впечатленията си от работата на ТМС, предложиха интересни решения как организацията да стане привлекателна за  повече млади хора и обсъдиха въпроса за учредяването на нови ТМД.

Срещата премина в конструктивен и приятелски дух. Направени бяха разумни, реално изпълними предложения, а участниците застанаха зад идеята за общи съвместни дейности, които да се основават на добрите практики между дружествата и опита, които някои от председателите имат.

В края на срещата младежите изразиха благодарността си на ръководството на СТДБ и на неговия председател г-н Премянов за безрезервната подкрепа на всяка младежка инициатива.

За пореден път, младежите - тракийци доказаха на тази среща, че обединени могат и ще постигнат реални успехи в името на Тракия!

Десислава Костова,

съпредседател на ТМСБ


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн