Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
XV Национален тракийски християнски събор „Спасовден“

На 6 юни 2019 г. в местността „Бакаджиците” край Ямбол се проведе XV Национален тракийски християнски събор „Спасовден”.

Организатори на традиционния събор са Съюзът на тракийските дружества в България, Община „Тунджа”, Община „Ямбол”, Дружество „Тракия”- Ямбол.

В събора участваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Стефан Колев - председател на ТД „Странджа в Бургас и зам.-председателят Лазар Налбантов,  Цанко Атанасов - председател на ТД „Одринска епопея“ в Стара Загора и съпредседател на Тракийския младежки съюз към СТДБ, тракийци от Ямбол, представителни групи от ТД „Странджа” в Бургас, от Ст.Загора, Айтос, Карнобат, Средец, Несебър и др.

Официални гости  на събора бяха  представители на ръководството на Община Ямбол, на община Тунджа и на  Българската православна църква.

Участниците в събора отдадоха почит пред паметника на загиналите при автобусна катастрофа в местността по време на събора през 2009 година.

Негово Преосвещенство епископ Иеретей, викарий на митрополит Йоаникий, Архимандрит Димитрий и свещеници от Ямболската духовна околия отслужиха молебен за здраве и благоденствие.

Официалната част бе открита от Михаил Вълов - председател на ТД „Тракия“ в Ямбол. В словото си той подчерта, че тракийци винаги са успявали да посрещат трудностите, благодарение на музиката.

Приветствия към участниците в събора поднесоха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Г. Георгиев – кмет на община „Тунджа“ и зам. кметът на община Ямбол.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България  връчи на председателя на Тракийското дружество в Ямбол Михаил Вълов юбилеен медал „175 години от рождението на капитан Петко Войвода“ за неговите заслуги към организацията.

По традиция по време на събора се проведе надпяване на самодейни изпълнители от цяла България. На сцената се представиха повече от 40 певчески и танцови състави и народни оркестри, както и индивидуални  изпълнители.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн