Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Денят на Тракия се чества тържествено в Приморско

Приморско отбеляза тържествено Деня на Тракия. Празникът е един от най-големите за жителите на тази южна община. Паметната плоча на легендарния революционер от ВМОРО Георги Кондолов стана сборна точка за всеки, пожелал да се преклони пред подвига на българите дали своя дан в името на свободата за поробена Тракия.

Кметът д-р Димитър Германов пръв поднесе цветя и запази минута мълчание, отдавайки чест на героите. Той пожела на стотиците присъстващи да носят в сърцата си порива за саможертва на предците в името на България. „Днес ние имаме най-важното- свободата, платена с кръвта на нашите деди. В наши ръце е възможността да се отблагодарим, като милеем за земята, която още помни стъпките им и се грижим българщината да расте и крепне в сърцата на идните поколения..”, бе част от развълнуваните думи на Германов.

Директорът на СОУ „Н.Й.Вапцаров" - Приморско увлекателно разказа за историческите битки, донесли свобода на тракийските българи. Една голяма част от земите на общината са присъединени към свободна България след 1913 г.

Почти 100 години са минали от онзи 13 март 1913 г. /26 март по нов стил/, когато след блестяща акция българската армия, начело с генерал-лейтенант Никола Иванов, превзема смятаната за непристъпна Одринска крепост. Освен, че това е една от най-славните страници в новата историята на България, денят се превръща в празник за българите от тези земи и в символ на един непреходен копнеж по несбъднатия национален идеал и изгубените родни земи. От 20-те години на XX век българската общественост официално отбелязва 26 март като ден на Тракия, а през 2006 г. е обявен за национален празник с постановление на Министерски съвет.
/Днес +
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн