Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Във Велики Преслав честваха Деня на Тракия

В навечерието на 26 март – Ден на Тракия, потомци на бежанци от Одрин и Беломорието и членове на дружество „Родолюбие” от Велики Преслав отбелязаха годишнина от историческите събития пред Паметника на загиналите за България в центъра на старата столица.
Ръководството на преславското тракийско дружество „Родолюбие” с председател Петър Петров (вляво) и деца от местния клуб отбелязаха Деня на Тракия пред паметника във Велики Преслав.
Със знаменно шествие по улиците на града местните тракийци стигнаха до паметните плочи, където председателят на дружеството инж. Петър Петров поздрави участниците и гражданите, присъединили се към празника на Тракия.
След заупокойна молитва в памет на загиналите в сраженията при Одрин и при тежките преселения на бежанците, прогонени от пределите на Турция, най-малките потомци на преславските тракийци развяха националния трибагреник и зеленото знаме на родолюбивото дружество. Председателят припомни драматични моменти от историята и победоносните събития край Одрин от преди почти 100 години. На територията на общини Велики Преслав и Върбица живеят към 200 наследници на бежанци. Преди повече от 10 години местното дружество „Родолюбие” създаде тракийски клубове в селата Осмар, Троица и Драгоево, а тракийци от върбишкия край се присъединяват при всяко честване към преславската организация. Нейният председател е и член на националното формирование на тракийците и негова беше идеята на 3 юни да отбелязват свой празник децата на тракийците. Той положи основата на тази инициатива преди 7 години край старините на Симеоновата столица.

/ Росица СТАЙКОВА, Шуменска заря

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн