Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Красимир Премянов: Каузата на тракийците е да пазят българщината и да защитават националните интереси, Агенция "Фокус"

За тракийската кауза и за нейното развитие в България, Агенция “Фокус” разговаря с Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България. На днешния 26 март 2012 година се отбелязва Денят на Тракия.

Фокус: Г-н Премянов, какви са основните акценти в каузата на тракийци днес?
Красимир Премянов: Основните акценти в каузата на тракийци днес е да пазят българщината и да защитават националните интереси. Това е мисия на всички национално отговорни патриотични формации, които черпят своя патриотизъм от тежката история, която България е преживяла, а не от конюнктурни интереси. Второ, да се опази делото, което е завещано от създателите на Съюза на Тракийската организация, един от тях е капитан Петко Войвода, а тя е от 1896 г. Трето, да възстановяваме паметниците на българското присъствие на герои по света – тракийски българи, където те са имали активно участие. Четвърто, да защитаваме интереса на тракийските българи, както в ежедневието на нашата държава, така и в двустранните ни отношения с други страни.
Един от основните въпроси с Турция, който остана неуреден, а е тяхно задължение, е да обезщетят прогонените от родните места, българи от Мала Азия и Източна Тракия. Това е задължение, което всяко отговорно правителство, което милее за родината си, трябва да отстоява на дневен ред, в двустранните отношения с Турция.
Друга тема, която изпъква с последната декларация на Върховния комитет на Съюза на Тракийските дружества в България - обръщаме се към нашите съседи – ние нямаме териториални претенции. Не искаме да ни връщат земи и територии, които са заграбили, ние сме в Европейския съюз, но държим други страни, които членуват или предстои да бъдат членове на Европейския съюз, да уважават българската история. Сърбия да уважава статуса на българщината в Западните покрайнини, Македония да уважава нашите истории за българите в бившата Югославска Република Македония, Гърция да не допуска създаването на измислена помашка нация, за да отнеме родовия корен на българите, които живеят на тяхна територия, Румъния също да тачи нашата история и българщината по тези земи, която има древни корени там. Има големи общности в света, например в Украйна, са около милион българи, като 70% от тях са бежанци от Тракия, по различни исторически данни. Най-важното е да мобилизираме тракийския дух, любовта към родината и всички ползотворно да градят България, да бъде силна, просперираща страна в съвременните условия.
Фокус: Забравена ли е каузата на тракийци днес?
Красимир Премянов: Не е забравена, просто е слагана встрани, заради конюнктурни политически и дипломатически съображения, но тя не може да се забрави. Има една такава сентенция - „не се гаси, туй що не гасне”, там, където е давана кръв и саможертви за освобождението на България, тази кауза не може да гасне; загасне ли тя, забрави ли се, няма да има България, българщина. Това е част от националния български идеал.
Фокус: Има ли много млади хора, които са отдадени на тракийската кауза?
Красимир Премянов: Като родов корен те са много, стотици хиляди, но като активисти не са много. Това е и една от задачите, които сме си поставили, да приобщим повече хора в активна организационна и обществена дейност в Тракийската организация.
Фокус: Какви са основните дейности, с които ще се занимавате през тази година?
Красимир Премянов: Имаме няколко инициативи. Основната ни цел е да изградим, да укрепим, организационното, кадрово и структурно състояние на организацията, с оглед на това - тя да засили своето влияние в българското общество. Второ, да спазим традициите, те са свързани с отбелязването на събития от нашата героична история, особено революционните години и годините на разорението на тракийските българи през 1913 г. Трето, да направим енциклопедия „Тракия”, да започнем нейното писане. Последно - да опитаме да направим изложба в Европейския парламент, имаме предварителното гласуване, смятам че ще реализираме тази идея, особено в сегашната годишнина, на която се отбелязват събития свързани със създаването на Тракия. Хубаво ще е да запознаем Европа със спомена и с каузата Тракия. Това ще е фотоизложба, тематично свързана с Тракия – минало, настояще, перспективи на Тракия.

/ Агенция "Фокус", Зорница ПОЛЕГАНОВА

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн