Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Дали е намеса, влияние или съобразяване с Турция, но е имало такова. Председателят на СТДБ Красимир Премянов пред ТВ Bulgaria ON AIR

Георги Димов и Красимир Премянов коментираха скандала със Закона за вероизповеданията

Денят ON AIR,  Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Водещ: Ганиела Ангелова

Няма намеса от Турция в Закона за вероизповеданията и никой не може да се бърка в работата на българския парламент. Това заяви външният министър Екатерина Захариева по повод думите на турския си колега Мевлют Чавушоглу, че Турция е била принудена да се намеси при внасянето на поправките в Закона. Захариева определи изказването на колегата си като неприемливо и го призова да се въздържа от подобни коментари. Стана ясно, че посланикът на Турция у нас е бил извикан във външното ни министерство и му е бил направен демарш. Той е уверил, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов каза пред Bulgaria ON AIR, че след станалото вчера и днес, имаме доказателство, че има някакво съобразяване с Турция. По думите му това е така, защото чужда държава може да финансира българска религия.
„Турският Дианет - това е държавна структура, която може да финансира българското вероизповедание. Това е посегателство на суверенитета на българската държава”, категоричен беше Премянов.

Според него това не е нужно, защото България е доказала в историята си, че сме добри закрилници на всички вероизповедания, че сме най-толерантни и призова да не се прави политика от религията.

Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов пък заяви в студиото на "Денят ON AIR", че думите на турския външен министър, че Турция се грижи за своите сънародници у нас и настояването за разсрочване на задълженията на мюфтийството, Димов определя като намеса във вътрешните работи на България.

Според Георги Димов турският Дианет се опитва да обгрижва българските граждани с мюсюлманско вероизповедание по линия на религията и етноса. Това по думите му противоречи на всякакви норми.

„Живеещите у нас мюсюлмани са единствено българи с различно вероизповедание", каза той.

Димов подчерта, че Турция се опитва да върне влиянието на Османската империя и върви в различна посока от Запада. Красимир Премянов пък допълни, че трябва да има условия за всички религии у нас, за да не се използва религията в политиката.

Гледайте видеото с целия разговор като кликнете върху линка: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2019-03-29/dali-e-namesa-vliyanie-ili-saobrazyavane-s-turtsiya-no-e-imalo-takova

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн