Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
В Деня на Стара Загора откриха изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“

Денят на Стара Загора започна с молебен, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, член на ЦР на СТДБ и свещеници от храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“.

„Преди 142 години, когато се полага първия камък за възстановяването на Стара Загора, Александър Богориди и интелектуалците на града го правят с идеята да създадат един модерен европейски град, в който всеки да отглежда своето семейство“ каза градоначалникът на града г-н Живко Тодоров.

В честванията на Деня на Стара Загора участие взе президентът на Република България Румен Радев, който се обърна към старозагорци със слово, в което заяви:
„На днешния ден през 1879 година е поставен основният камък за повторното въздигане на Стара Загора от пепелищата на войната. Този символичен акт съвпада с полагането на основите на нова България, с възстановяването на  българската държавност след дълго историческо забвение. Днес аз съм убеден, че ако можеха вашите предшественици да видят изграденото, те щяха да бъдат удовлетворени.“

На площада пред общината бяха издигнати националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз. С тържествена церемония беше отличен със званието „Почетен гражданин“ на Стара Загора  проф. д-р Иван Божков, първият ректор на старозагорската Алма матер и дългогодишен член на Управителния съвет на тракийско  дружество „Одринска епопея“ в града на липите.Той беше удостоен и с Почетен знак на Президента на Република България.

В емоционалното си слово проф. Иван Божков благодари за високите отличия и подчерта:

„Аз съм част от Стара Загора, част от гражданите на Стара Загора, част от обществения живот на Стара Загора. Създаването на Тракийски университет е плод на усилията на всички граждани на Стара Загора. Радостен съм, че Стара Загора е символ на единството при решаването на кардинални проблеми на града и за държавата.“

В парк „Пети октомври“ старозагорските тракийци отдадоха почит на загиналите в боевете за Стара Загора и поднесоха  цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и пред камъка, символизиращ възстановяването на града.

По тракийски с шарена сол и питка, поднесени от младата тракийка Гена Хаджиева, бе посрещнат президентът на Република България г-н Румен Радев, който  заедно с официалните лица и  стотици присъстващи, разгледа с голям интерес изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“, представена около шадравана в парка. Юбилейната  фотоизложба е резултат от съвместната дейност на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт  в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Екипът, работил за оформянето на изложбата включва известни български учени от ТНИ като  проф. Св. Елдъров, проф. Боряна Бужашка и д-р В. Стоянова. Експозицията в града на липите бе организирана от тракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора.

Сред официалните лица, присъствали на откриването на изложбата бяха: Областният управител на Стара Загора, Иван Чолаков, председателят на СТДБ Красимир Премянов, Кирил Киряков, зам.- председател на ВК на СТДБ и председател на тракийско дружество „Лазар Маджаров" - Сливен, заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Милена Желева и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, командирът на Втора Тунджанска бригада ген. Стоян Шопов, общински съветници, представители на партии, сдружения и граждани.

Гости на изложбата бяха й представителна група от тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ - Казанлък, водена от София Дончева, член на ВК на СТДБ и председател на дружеството.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн