Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Шести Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

Днес в Старозагорски минерални бани се проведе Шестото издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”. Организатори на поредното издание на събора са Община Стара Загора, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея” и кметството на Старозагорски минерални бани.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България пожела успех на участниците в събора, а за цялостен принос към тракийската кауза награди Петра Мечева със златен медал на името на Капитан Петко войвода.

Интересът към събора по традиция, е голям, но тази година броят на участващите певци, танцьори и нструменталисти достигна 3710 души, което е своеобразен рекорд. На сцената си дадоха среща фолклорни певчески, танцови и инструментални формации, както и индивидуални изпълнители от цялата страна, на чиито изпълнения се възхищаваха хиляди гости.

Изключителен интерес предизвика подредената „Улица на занаятите” и детския пленер за рисунки на гостуващи деца.

Мнозина от участниците в събора посетиха параклиса "Рождество на Пресвета Богородица" и природния феномен “Богородична стъпка” - скално образование под формата на човешка стъпка, която се смята за чудодейна.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн