Актуално - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци и признателни граждани в цялата страна се поклониха пред паметта на Капитан Петко Войвода (18.12.1844 г. - 07.02.1900)

Петко Кирков Киряков, известен като Капитан Петко Войвода е български хайдутин и революционер. Роден е на 6 декември 1844 г в Доган Хисар (днес в Гърция). Той посвещава живота си на освобождението на българските тракийски земи и обединението им с България. Животът му е низ от подвизи и геройства в закрила на бедните, сиромасите и онеправданите.

Хайдушката му дейност е богата. Българският народ боготвори своя закрилник и го обезсмъртява в песни и легенди.
От хайдутин Петко Войвода  успява да се издигне до революционер, чиито най-възвишен идеал е този за свобода и независимост на България, за мир на Балканите.

През 1896 г. Капитан Петко Войвода заедно с братя Драгулеви става съосновател на тракийската организация „Странджа”, чиято цел е борба за защита интересите на българското население, останало в пределите на Турция, съгласно решенията на Берлинския конгрес.

Легендарният борец за свобода умира на 7 февруари 1900 год. във Варна.

Многобройните паметници на Капитан Петко Войвода, издигнати в България, Италия и Украйна  свидетелстват за народната признателност към  делото на войводата.

Днес тракийци и признателни граждани в цялата страна се поклониха пред паметта на Войводата и положиха цветя пред паметниците му.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн