Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
151 години безсмъртие

Тракийци почетоха безсмъртното дело на Апостола

Днес се навършват 151 години от обесването на Васил Иванов Кунчев - Левски (18.07.1837 – 18.02.1873), български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение.

Със своята отдаденост на делото за освобождението на България от османско владичество, на което посвещава живота си,  той се превръща в символ на безсмъртие и пример за родолюбие.

За него, великия син на България в книгата си „Левски, революцията и бъдещият свят“ проф. Николай Генчев написа:

„Единствената мисъл, която вълнуваше Апостола през тези последни дни, беше да спаси хората, революцията и бъдещето на своя народ. И всичко това с цената на своя живот! И в случая Левски е напълно последователен.

В. Левски респектира турския съд със силата на своята гордост и безстрашие. Турците, които традиционно уважават смелите и големи личности, а мачкат дребните и нещастни хорица, по време на целия процес са обладани от усещането, че се срещат с една необикновено велика историческа личност. И те се отнасят към Левски с голямо уважение.

Велик син на България, Левски е гениален творец на нейната най-голяма историческа епоха, на Българското възраждане, на българския XIX в. Без него, без мислите и делата на този неповторим гений, Българското възраждане би било многократно по-бедно по дух, по-ограничено по идеи, по-малко красиво, тъй като щяха да му липсват дръзновението и смелостта, присъщи на всяка голяма и целеустремена епоха.

Левски не написа оди за България, той не каза като Раковски, че няма нищо по-свято за човека от отечеството, не се просълзи като Каравелова пред своето „отечество любезно“, не изпя вдъхновените песни на Ботева. Той просто и по човешки изрази синовната си обич към България, като се бори и умря за нейното бъдеще, за да остане в българската история като най-голям и завършен родолюбец.

Но Левски не принадлежи само на България и на българите. Неговите идеи за свободата и революцията, неговите реализации и преди всичко ненадминатата в историята на освободителните борби народна революционна организация, неговите прозрения в бъдещето, където той проектираше един разумен човешки свят, и неговият безсмъртен дух принадлежат на цялото човечество“.

„Той стана народен водач, какъвто историята не познава“ – думи на проф. Николай Генчев за Васил Левски

В церемонията в София за отбелязването на 151 години от гибелта на Апостола на свободата участваха Красимир Премянов-председател на СТДБ, чл.-кор. проф. Васил Проданов – председател на ТНИ, , Краснодар Беломорски – зам.-председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в столицата и членове на дружество. От името на СТДБ и ТНИ бяха поднесени венци.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн