Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Делегация от СТДБ поднесе цветя пред паметника на Капитан П. Войвода в Киев

На 2 юни т. г., делегация от Съюза на тракийските дружества в България, водена от Милен Люцканов  - член на УС на СТДБ, посети Киев. В състава на  делегацията бяха включени Кирил Киряков - председател на ТД „Лазар Маджаров” в гр. Сливен, Ели Воденичарова – председател на ТД „Родопи” в Асеновград, Нели Ташева - председател на ТД „Стоян Мавродиев” в Търговище, Донка Петрова - член на ВК на СТДБ, д-р В. Иванова - член на Тракийския научен институт към СТДБ и представители на Регионално ТД от гр. Варна.

В деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България пред паметника на Капитан П. Войвода в Киев се поклониха представителите на Съюза на тракийските дружества, бесарабски българи, членове на Дружеството за българо-украинска дружба и много приятели на България заедно с дипломатите от Посолството на Република България в Украйна

Красимир Минчев - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна произнесе трогателно слово за делото и заслугите на Войводата.

В тържествения ритуал, включващ минута мълчание и много цветя, бе събрана огромната признателност на тракийци и на всички участници в тържеството към  Капитан Петко Войвода, който посвещава целия си живот на възвишения идеал за свобода и независимост на България и на Балканите.

От името на ръководството на СТДБ Милен Люцканов поднесе благодарност на г-н Красимир Минчев за създаденото ползотворно сътрудничество и го награди с медал „Капитан Петко Войвода” с лента.

Паметникът на Войводата в Киев е открит през септември 2011 г. по повод 165-та година от рождението на българския национален герой. Инициативата за паметника е на Съюза на тракийските дружества в България и на Асоциацията на българите в Украйна, но активното съдействие на хиляди български граждани, институции, фирми и бизнесмени, я превръща в общонародно дело. Автор на проекта за паметник, е проф. Валентин Старчев.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн