Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Делегация от СТДБ поднесе венец пред бюст-паметника на Капитан Петко Войвода в Рим

На 2 юни т.г., делегация в състав: Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Божанка Богданова - председател на Софийското тракийско дружество, Василка Вангелова-председател на ТД „Тракия” в Свиленград, Михаил Вълов - председател на ТД „Тракия” в гр. Ямбол, Даниела Хубчева и Божанка Николова - председател на тракийското дружество в гр. Средец, посети Рим.

В деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, делегацията поднесе венец пред бюст-паметника на Капитан Петко Войвода на хълма „Джаниколо” (хълмът на гарибалдийци)  във Вечния град.

Съставът на българското посолство в Рим, както всяка година, на 2-ри юни отдаде почит на загиналите за свободата на България и поднесе венец на паметника на Капитан Петко Войвода във Вечния град.

Марин Райков-извънреден и пълномощен посланик на Република България в Италия прие българската делегация. По време на срещата Кр. Беломорски поднесе благодарност от името на ръководството на СТДБ на г-н Марин Райков за създаденото ползотворно сътрудничество и го награди с медал „Капитан Петко Войвода” с лента и плакет.

Паметникът на Капитан Петко Войвода е открит в края на 2004 г. от тогавашния външен министър на България Соломон Паси, председателят на СТДБ Костадин Карамитрев и делегация на тракийци от страната. Първоначалната идея за паметника принадлежи на българския посланик в Рим по онова време, който научава, че на хълма Джаниколо, където се възвисява скулптурната фигура на Джузепе Гарибалади, общината планира да направи мемориал с бюстове на някои от най-изявените му сподвижници. Той предлага на Външно министерство българската страна да се включи. Съюзът на тракийските дружества се заема с реализацията на идеята и като резултат се появява паметникът на легендарния български Войвода, който от декември 2004 г.  извисява ръст редом със статуята на Гарибалди на легендарния хълм „Джаниколо” над Рим.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн