Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Георги Търновалийски: Сънародниците ни в Украйна държат на българщината

Пловдив. Човек се чувства горд в такъв момент, в който се открива паметник на български национален герой в държава като Украйна. Това каза за Агенция „Фокус” заместник-кметът на Община Пловдив Георги Търновалийски, който е и кандидат за кмет на общината, издигнат от БСП. Търновалийски беше част от официалната българска делегация, която присъства в Киев на откриването на паметник на капитан Петко Войвода. Делегацията беше водена от вицепрезидента на България ген. Ангел Марин. В делегацията бяха още Н.В.Пр Варненският митрополит Кирил и Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества.

Мястото, където е установен бюст-паметникът на Капитан Петко Войвода, се намира в централната историческа част на украинската столица. В присъствието на високопоставените български гости и местни държавници е извършен тържествен водосвет. Делегацията е провела среща с българската общност в Киев.

„Българите, които живеят в Украйна, са с много силно българко самосъзнание. Обичат България като тяхна прародина – така се изразяват и това е така. Държат на българщината. Може би има на какво да се научим от тях и да помислим за това, че те са извън България, а реално май са повече българи от нас”, каза Търновалийски.

/Агенция Фокус, Весела ГИЗДЕВА

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн