Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Нонка Матова: Сформирането на граждански потенциал може да възроди Пловдив като град, определящ съдбините на Тракия и България

Пловдив. Имаме задачата да сформираме отново гражданския потенциал на Пловдив в името на възраждането на града - такъв, какъвто е бил преди - древен, богат, с хора, които имат сериозно благосъстояние, град с хора, които са определяли съдбините не само на Тракия, но и на България. Това каза на пресконференция за откриването на предизборната си кампания кандидатът на кмет на Пловдив генерал-майор Нонка Матова, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив.

Матова е издигната от Политически клуб „Тракия”, функция на Съюза на тракийските дружества в България, най-голямата и на-старата гражданска организация в България, както и от БСФС и други обществени организации. Основните ни приоритети са четири - икономика, туризъм,сигурност и спорт, заяви Нонка Матова. В Пловдив в последните години няма реализиран глобален инвестиционен проект, каза Матова и уточни, че не говори за дребни инвестиции на местна почва. Тя каза, че в последния мандат инвестициите от спорт и за спорт в Пловдив са за 6 милиона лева. Трябва да се създаде инвестиционен климат за стратегически инвеститори и да има възраждане на модела, при който самата община се явява огромният инвеститор, подобно на своите партньори и общини, с които е побратимена, каза Матова. Пловдив трябва да е община, която да има собствени предприятия, в които да осигурява заетост на гражданите и да има стратегически партньори, с които да партнира, каза още кандидатът за кмет и допълни, че има предвид огромни европейски и световни концерни във важни производства.

Един от първите проекти, който смятаме да осъществим, е посредством възстановяването на членството на Съюза на тракийските дружества в България в ЮНЕСКО с председател Ирина Бокова, каза още Нонка Матова. По думите й България има своя шанс за експониране на Античния Пловдив - експониране и развитие на античните тракийски занаяти и технологии. Това би дало тласък и на нашия втори приоритет - туризма, каза Матова. По мнението й това би превърнало Пловдив в един вечен и богат град, град на огромна заетост, град с огромна посещаемост. Третият аспект от приоритетите на Нонка Матова е сигурността във всичките й ресори - както икономическа, така и финансова сигурност. Целта ни е всеки един гражданин да се чувства сигурен и в своя дом и в своето бъдеще, каза Матова. Тя каза още, че ще заложи на спорта, тъй като спортът е социален феномен и може да бъде средство да се промени начина на мислене, реалността, както и бъдещето на самите нас и на децата ни.

Нонка Матова представи листата на политически клуб “Тракия”, която по думите й е съставена от безспорни професионалисти.

/Агенция "Фокус", Даниела ТАНЕВА
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн