Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Красимир Премянов: Връщането на религиозното имущество в Турция трябва да се свърже с общата кауза за тракийските бежанци

София. Решението на турското правителство за връщане на имуществото на фондациите на религиозните малцинства беше предшествано от резолюция на Американския конгрес. С него американската държава настоява Турция да реши проблема на историческите малцинства, живели на територията на сегашната турска държава. Това каза пред Агенция „Фокус” Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България.
„В съответствие с европейския контекст по отношение на Турция към членството в Евросъюза има промени в законодателството на турската държава, които облагодетелстват подобни справедливи начинания, едното от които мога да кажа, е свързано с една обща българска кауза за справедливо уреждане на историческия проблем, със справедливото обезщетение на бежанците от Източна Тракия и техните потомци и от Мала Азия. Мисля, че това решение, което турската държава е взела и дава много кратък срок да се възползваме от него - една година, създава условия да го присъедини към досегашните усилия, които имаме, за да постигнем справедлив резултат”, коментира Премянов.
Има много имоти, които не принадлежат на отделни физически лица, а на общността българи, които са доминирали в този регион. Става дума за много църкви, училища, обществени сгради.
„Ние имаме един представител, който е наследник на Българската екзархия, българското църковно настоятелство там. Заедно с него трябва да се действа за постигане на резултат, защото той ще бъде държател на тези имоти. Без помощта на българското правителство, резултатът няма да е толкова добър, колкото би могъл да бъде. И ние бяхме много притеснени от първоначалните заявления на г-н Борисов, който каза преди около година на среща с турските официални представители, че това е частен въпрос, а не проблем на българската държава. По този повод тракийците реагираха с остър протест. Неотдавна, през август, аз му изпратих едно писмо, в което насочих неговото внимание да вземе адекватна позиция при срещите с министър-председателя на Турция, защото такава информация за предстоящо посещение дойде от медиите. Отговор не получих, но се надявам, че е взето под внимание от г-н Борисов, който е сегашният министър-председател на България и няма да пренебрегва нещо, завещано му за решаване от предните правителства”, коментира Премянов.

/ Агенция „Фокус”, Галина ДИМОВА
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн