Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Георги Търновалийски: Връзките на Пловдив със Съюза на тракийските дружества са много здрави.

За откриването на паметник на капитан Петко Войвода в Украйна и връзките на Пловдив с тракийските българи Агенция „Фокус” разговаря със заместник-кметът на Пловдив Георги Търновалийски.

Фокус: Г-н Търновалийски, Вие бяхте част от официалната българска делегация, която присъстваше в Киев на откриването на паметник на капитан Петко Войвода. Какви са впечатленията Ви от тази инициатива?
Георги Търновалийски: Преживяването беше страхотно. Едно такова събитие в една голяма държава – много е приятно човек да знае, че има паметник на български национален герой. Човек се чувства горд в такъв момент. Паметникът е много красив, много добре изработен. В посолството се срещнахме с представители на българската общност, които са с много силно българко самосъзнание. Обичат България като тяхна прародина – така се изразяват и това е така. Държат на българщината. Може би има на какво да се научим от тях и да помислим за това, че те са извън България, а реално май са повече българи от нас, които живеем тук. Те живеят с проблемите на страната, с историята, с традициите. Показаха ни ансамбли, които танцуваха и пяха.
Фокус: Капитан Петко Войвода е емблема за тракийските българи – какви са връзките на Пловдив с тракийската организация, какви са традициите?
Георги Търновалийски: В Пловдив има много тракийци. Има много силно Тракийско дружество. В Пловдив има цяла квартал, който е населен навремето с бежанци от Тракия и Македония.
Фокус: Какво е значението на връзките с българите в Молдова и Украйна – с бесарабските българи, има ли Пловдив инициативи в тази сфера?
Георги Търновалийски: Връзката и инициативата е повече на Тракийските дружества. Връзката е здрава. Там има Асоциацията на българите в Украйна, която работи в тесен контакт с тракийските дружества в България, в това число и в Пловдив. Съвместно наистина най-голямото, което правят, е откриването на този паметник.
Фокус: Набелязани ли бяха нови инициативи за сътрудничество с тракийската организация и с българите в Украйна?
Георги Търновалийски: Аз бях само гост и това, което те набелязват не ми е известно. Но съм убеден, че има такива набелязани мероприятия, които да бъдат изпълнени и тази връзка да не се прекъсва.
Фокус: За първи път ли се включвате в подобна родолюбива инициатива или е традиция за Вас лично?
Георги Търновалийски: За първи път участвам в подобна международна инициатива като официален представител на Пловдивската община. Приятно е в чужбина да се вижда отношението към България по този начин към историята и към това, което е направил един български национален герой както за България, така и за страните от региона, включително и за Украйна. Украйна е важна заради българите, които живеят там, а те никак не са малко – над 300 000.
Фокус: Как посрещнаха българите в Украйна българската делегация, поставянето на паметника – каква беше атмосферата в Киев, показаха ли ви други български светини за българите в Украйна и какви?
Георги Търновалийски: Събитието беше официално, тъй като делегацията беше водена от вицепрезидентът на България Ангел Марин. Имаше представители на Киевската община, на държавата. Много сантиментално беше представянето на фолклорните групи и от България и от Украйна. На коктейл в българското посолство делегацията имаше възможност да се срещне с нашите сънародници, които живеят в Украйна.

/Агенция Фокус, Весела ГИЗДЕВА
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн