Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци участваха в тържественото честване на 24 май

Представители на ръководството на Съюза на тракийските дружества в България участваха в тържественото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност. От името на СТДБ и на ТНИ венци пред паметника на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в столицата бяха поднесени от Красимир Премянов, председател на Съюза, член кор. проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт и от членовете на Върховния комитет Светла Пълева и Румен Янков.

На тържествения прием по случай 24 май, даван в Националния исторически музей в Бояна от държавния глава бяха поканени и участваха Кр. Премянов и Иван Гранитски.

Тракийци в цялата страна - Варна, Бургас, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Средец, Созопол и др., се включиха в празничните общоградски шествия и тържества.

В тържеството в Одрин по случай празника на славянските просветители, организирано от Генералното консулство на България, участваха Краснодар Беломорски - зам. председател на ЦР на СТДБ, Кирил Сарджев, член на Централното ръководство на Съюза и председател на ТД „Г. Сапунаров“ в Хасково, певци, танцьори и музиканти от Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия.“ На сцената в Одрин се изявиха и деца от хасковския танцовия състав „Пъстрица.“

По време на тържеството със златен медал „Капитан Петко войвода“ с лента бе награден генералният консул на Република България в Одрин Борислав Димитров за заслуги към тракийската кауза. Наградата от името на ЦР на СТДБ бе връчена от Краснодар Беломорски.

В Деня на светите братя Кирил и Методий учениците в българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин получиха подаръци - раници, пълни с книги, чиито автори са Христо Ботев, Иван Вазов, Дора Габе, Николай Райнов, Генчо Стоев и други. Дарението, на което се радваха българските деца бе направено  от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“, благодарение на подкрепата от хасковски спонсори и столичното издателство „Захарий Стоянов“, чиито директор Иван Гранитски е член на Върховния комитет на СТДБ.                                    

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн