Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Десета национална инициатива-среща „Завръщане към корените“

На 13 април 2019 г. в Бургас се проведе Десетата национална инициатива-среща „Завръщане към корените“, която събра потомци на тракийски българи от Одринска и Беломорска Тракия.

Организатори на срещата са Съюз на тракийските дружества в България, ТД „Странджа”, Тракийски научен институт, ТС „Национална инициатива „Завръщане към корените“ и „По обратния  път на дедите“ и община  Бургас.

Домакин на срещата бе г-н Димитър Николов, кмет на Община Бургас, който е и съорганизатор.

На мероприятието присъстваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Михаил Вълов - зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия” в Ямбол, Гено Пухов – председател на Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаски регион и председател на ТД „Яни Попов” в Созопол, Стефан Колев - председател на ТД „Странджа” в Бургас, Цанко Атанасов - председател на ТД „Одринска епопея” в Стара Загора и съпредседател на ТМСБ, Д. Костова - съпредседател на ТМСБ, Божанка Богданова - председател на ТД „Тракия” София и председател на ТС „Национална инициатива „Завръщане към корените“, Вълчо Чолаков - областен управител на област Бургас, депутатите Димитър Бойчев и Диана Саватева, председатели на тракийски дружества и потомци на тракийски българи от цялата страна, граждани и гости на Бургас.

Събитието започна с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на капитан Петко войвода, Михаил Герджиков и Георги Кондолов в Морската градина в Бургас.

От Морската градина тръгна шествие, за да стигне до Морска гара, където акостира кораба „Миранда”, който докара на пристанището първите бежанци от Беломорска и Одринска Тракия. Така бе пресъздадена ситуацията от далечната 1913 година, когато българите са насилствено прогонени от домовете си в тогавашната Османска империя и търсят спасение в Отечеството България. Възстановката на  трагичните събития от 1913 година, слизането от кораба на майки в тракийски носии с новородени деца на ръце, основателно бе наречена от журналистите уникална. Потомците на тракийските българи не сдържаха сълзите си при спомена за преживяното.

В памет на загиналите тракийци, в морето бяха спуснати венци и цветя.

Божанка Богданова - председател на ТД „Тракия” София и председател на ТС „Национална инициатива „Завръщане към корените“, приветства участниците в срещата с трогателно слово, пропито от любов към Тракия.

Тракийци бяха поздравени от кмета на Бургас г-н Димитър Николов, който в словото си припомни, че  през 1913 г. голяма част от населението от Одринска и Беломорска Тракия търси спасение в Бургас и региона, които приемат най-голямото количество бежанци през този период. Не само в град Бургас, който е бил 10 пъти по-малък отколкото днес, а и във всички села и регион около Бургас са били настанени голяма част от тракийските българи. „Може би в Бургас няма род, който да не помни паметта на голямото преселение. Повече от 11 000 дома са изградени от българското правителство, за да се посрещна първата вълна на преселници. Хората са се движили предимно нощно време, заради безопасността, а през деня се криели в горите, основно в Странджа. В Ясна поляна е бил изграден пункт, където са се приемали бежанци”, заяви г-н Николов. Той благодари на всички, които носят  в сърцата  и душите си паметта за Тракия, чрез която е съхранен фолклорът и паметта на българите.

Приветствия към тракийци поднесоха областният управител на Бургас В.Чолаков, председателят на СТДБ Кр. Премянов и Ст. Колев - председател на ТД „Странджа” в Бургас.

В словото си председателят на СТДБ благодари на кмета на община Бургас за домакинството и съпричастността към тракийската кауза, поздрави председателя на ТД „Странджа” за добрата организация и за съживяване на тракийските традиции в Бургас. За приноса им към тракийската кауза ръководството на СТДБ награди с юбилейни медали „175 години Капитан Петко Войвода” областният управител на Бургас В.Чолаков, кмета Дим. Николов, председателят на ТД „Странджа” Ст. Колев и Божанка Богданова . председател и организатор на инициативата „Завръщане към корените“.

От Морска гара бе дадено началото на шествие към църквата „Св. Богородица”, където бе отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите тракийци.

„Завръщане към корените” продължи със засаждане на странджански дъб, в основата на който бе поставено послание за идните поколения. Деца и младежи на възраст от 8 до 18 години изрисуваха 13-метрова тракийска шевица.

Срещата завърши с празнична програма в Държавната опера в Бургас и с фолклорен концерт на открито, на който бяха представени тракийски песни и танци.

В публикуваните линкове може да проследите медийното отразяване на Десетата национална инициатива-среща „Завръщане към корените“:
 

http://www.bta.bg/bg/gallery/image/5681993

http://news.bnt.bg/bg/a/deseta-sreshcha-na-potomtsite-na-trakiyskite-bezhantsi-se-provezhda-v-burgas

https://btvnovinite.bg/bulgaria/potomci-na-trakijskite-bezhanci-se-sabraha-na-rodova-sreshta-v-burgas.html

https://dariknews.bg/regioni/burgas/hiliadi-trakijci-v-burgas-za-zavryshtane-kym-korenite-snimki-2159616

https://www.burgasinfo.com/news/view/5/88298

https://chernomorie-bg.com/post/zavrashtane-kam-korenite-sabira-naslednici-na-trakiyski-bejanci-7150

https://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/hilyadi-potomci-na-trakiyskite-bejanci-se-sabraha-v-burgas

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн