Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
9-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”

На 28 април 2018 г. в гр. Несебър се проведе 9-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”.

Организатори на срещата са едноименната национална инициатива под ръководството на Б. Богданова - член на ВК на СТДБ, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийското дружество в гр. Несебър, Община Несебър и народно читалище „Яна Лъскава” в морския град.

Домакини на срещата бяха г-н Николай Димитров - кмет на Община Несебър, г-н Лазар Япаджиев - председател на Тракийско дружество гр. Несебър и г-жа Миглена Щерионова - председател на Управителния съвет на НЧ „Яна Лъскова-1905” гр. Несебър, които са и съорганизатори на срещата.

На Националната инициатива-среща „Завръщане към корените” присъстваха Красимир Премянов-председател на Съюза на тракийските дружества в България, членове на Централното ръководство на СТДБ и на Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаска област.

Официален гост на тракийци бе Илияна Йотова-вицепрезидент на Република България.

Срещата уважиха стотици потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, представители на тракийски дружества от цялата страна, гости от държавни институции, редакционният екип на вестник „Тракия”, историци, прависти, експерти от комисията по Тракийския въпрос към СТДБ, гости от други учреждения и медии.

Вицепрезидентът И. Йотова се включи в литийно шествие от пристанище Несебър до църквата „Свето Успение Богородично“. В църквата беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите тракийци  за единението на  България.

Срещата се проведе в читалище „Яна Лъскова – 1905“ и бе официално открита с  „Химн на Тракия“. Приветствени думи към тракийци поднесе председателят на СТДБ, който награди за съпричастност и заслуги към тракийската кауза вицепрезидента  Илияна Йотова и кмета на Несебър Николай Димитров със златен юбилеен плакет „120 години организирано тракийско движение в България”.

В словото си вицепрезидент Илияна Йотова заяви, че въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци, трябва да се поставя всеки път в контактите с турската страна. Тя връчи награди на отличените участници в конкурс за есе на тема „Завръщане към корените. Родовата памет е жива“.

Участниците в срещата поднесоха венци и цветя на паметника на тракийските бежанци.

Срещата продължим с концерт на тракийския певец Данислав Кехайов и ФФ ансамбъл „Слънчев бряг”.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн