Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Зам.-председателят на Съюза на тракийските дружества в България Ген. Тодор Бояджиев в интервю за Дир.бг

В отношенията с Турция политиците ни трябва да спазват принципа: “Не забравяйте, но не отмъщавайте”, казва зам.-председателят на Съюза на тракийските дружества в България

„Абсолютно неприемливо е имамите ни да се обучават в Саудитска Арабия." Това заявява ген. Тодор Бояджиев в интервю за Дир.бг. В отношенията ни с Турция политиците ни трябва да спазват принципа: “Не забравяйте, но не отмъщавайте”, казва зам.-председателят на Съюза на тракийските дружества в България”

- Г-н Бояджиев, как ще анализирате последните изявления на президента на Турция Реджеп Ердоган, че ако Европа запази сегашното си отношение към турците, “нито един европеец, в която и да е част на света, няма да може да се разхожда безопасно по улиците?”

- Изявленията на президента Ердоган предизвикват тревога какво ще стане на референдума в Турция. Какво ще стане, ако получавайки пълна власт в Турция, той остане на тази позиция, която е крайна - с тези заплахи, с използването в политическия му речник на обвинения в нацизъм и фашизъм към доказано демократични държави? Това крие безброй опасности. За мен е абсолютно непозволено да се говори на Европа от позиция – вашите граждани няма да могат да се разхождат спокойно по улиците. Това е директна заплаха. Прилича много на заплахите, които в момента джихадистите отправят към Европа. Но според мен тази лексика е тактически ход на президента Ердоган. Сега той прави всичко възможно, за да изостри нещата и да печели гласове на референдума. Очаквам смекчаване на позициите му след това. Но така или иначе, е смущаващо.

- Имаме ли причина за притеснения, че Турция се намесва във вътрешните ни работи, и по конкретно в предстоящите парламентарни избори?

- Има безброй факти, които показват, че има такава намеса. Имаше изявления на техни министри. Турски министър призова към спазване на законите в България. Това е директна намеса във вътрешните ни работи. Правят се опити да се влияе на изборния процес. Не мисля, че това ще доведе до някакви конкретни резултати, но трябва да се реагира на тази тенденция.

Позициите на ДПС са доста по-реалистични сега. При всички случаи не са така тревожни, както позициите на партията на господин Местан. Там ясно се чувства чуждото влияние. Но резултатите от изборите, които предстоят, ще покажат, че ще преобладава разумният вот. Имаме Изборен закон, той гарантира определени права, те трябва да се спазват. Но е непозволено да се влияе от чужда държава по всевъзможни начини кой за кого да гласува. Слава Богу имаше реакция от българска страна – от президента Радев и министър-председателя на служебното правителство Герджиков. Но искам да направя едно нужно отклонение. 26 март, когато ние отиваме на избори, е в списъка на националните ни празници - Денят на Тракия. Това, което турските управляващи политици правят в момента, е грубо нарушение на международни правила, намеса във вътрешните ни работи – и то в Деня на Тракия. От 80 години мотото на тракийци, организирани в своя Съюз на тракийските дружества, е: “Не забравяйте, но не отмъщавайте.” Става въпрос да се помни историческата истина. Турция е недоволна, когато вече цял свят реагира на арменския геноцид, а голяма част от българските политици забравят турския геноцид срещу България, който предхожда арменския с 2 години. А това е точно турският геноцид над тракийското население. Не става въпрос да си обтягаме отношенията с Турция, напротив – те трябва да се развиват, но на принципа: “Не забравяйте, но не отмъщавайте.”

Крайно време е българският парламент да приеме декларация за осъждане на извършения в началото на 20 век геноцид над тракийските българи. Защото трайни взаимноизгодни отношения се градят на базата на признаване, а не изкривяване и скриване на историческите факти. Не може да забравяме историческите факти и да приемаме сега пак да ни диктуват от южната ни съседка какво и как трябва да правим.

- Тези дни ДАНС изгони от България петима турски граждани и ги обяви за опасни за националната ни сигурност. "... дори и между най-добрите съседи съществува една ограда. А в конкретния случай тази ограда е от гранични пирамиди”, заяви по този повод главният прокурор Цацаров. Вие как ще коментирате позицията му?

- Аз също бих се подписал под неговото изявление. Националната сигурност трябва да се брани и срещу нарушителите да се вземат съответните мерки.

- Главният прокурор Цацаров призова още за разумна, но радикална промяна в Закона за вероизповеданията. Как гледате на идеята държавата ни да се ангажира в обучението на бъдещите имами, а не те да се изпращат в Саудитска Арабия, откъдето да си “внасяме” идеите на джихадизма?

- Абсолютно неприемливо е за обучението на имамите да плаща друга държава. Не може български граждани да са на хранилка на бюджети на чужди държави и чужди организации.

В САЩ, например, такъв тип категории хора, които получават за дейността си помощ отвън, фигурират официално, по закон, в категорията “чужди агенти.” А говоря за държава, която е пример за демокрация. Безспорно, законът у нас трябва да сложи това в нужните рамки.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн