Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ и ТНИ се поклониха пред подвига на Освободителите

На 4 януари преди 144 години София е освободена от турско робство. В катедралния храм „Св. Неделя“ в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите.

На 20 октомври 1878 година от Пловдив в София се премества седалището на Временното руско управление, а на  3 април 1879 г. по предложение на Марин Дринов Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България.

144 години по-късно, представители на Съюза на тракийските дружества в България с председател Красимир Премянов, Кр. Беломорски - зам.- председател на Централното ръководство и председател на ТД „Тракия“ в столицата, Зорница Радонова, Искра Чернева, заедно с представители на Тракийския научен институт и на Софийското тракийско дружество присъстваха на благодарствения молебен в памет на загиналите воини, отслужен в митрополитския храм „Света Неделя“.

От името на СТДБ, на ТНИ и на Софийското тракийско дружество бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец.

Камбаните на столичните храмове озвучиха града, за да припомнят на поколенията паметната дата.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн