Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Красимир Премянов: ТД „Екзарх Антим I“ дава имоти под наем за нетракийски цели. Черноморски Фар, 21.01.2019

„Нека хората, които Тодор Ангелов подведе, да му се обиждат, на мен ми е под достойнството“, каза той

Автор:  Георги РУСИНОВ

Тракийското дружество „Екзарх Антим I“, с председател Тодор Ангелов, отдава имоти под наем за нетракийски цели. Това съобщи председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов пред „Черноморски фар“.

„В рамките на защитата и интересите на Съюза и на дружествата по места, водим дела в рамките на закона. Мисля, че тези дела ще дадат справедливи решения. Те са свързани с оспорвания на основанията на изключване на хора, за насрочване на събрания, които са станали без да бъде уведомен целия УС, за това, че не са се издължавали вноските по устав на Съюза по членски внос и допълнителните стопански доходи – неща, които са преди моето председателство решени и гласувани от всички тогавашни представители на тракийските организации“, коментира Премянов.

Именно Тодор Ангелов като председател на „Екзарх Антим I“ преди време се затвори с охрана пред вратата на заседание, където бяха изключвани членове на организацията. Медията ни тогава отрази скандала по сигнал на изключен член. Сега доста от изключените тракийци водят дела срещу Ангелов за спорните решения, взети на такъв тип събрания. Някои от тях коментират, че е превърнал „Екзарх Антим I“ в еднолично дружество и всичко, което става е по негово усмотрение.

Премянов изрази огромно съжаление, че се е стигнало до там няколко дружества да пренесат дейността извън Съюза на тракийските дружества и да вземат собствеността с тях. Според него това е недопустимо, тъй като собствеността на тракийците е обща собственост и не може да бъде на едно дружество.

„При хилядите тракийци, които имаме, сега има дружества с по 50, 80, 100 човека. Подходът, който трябва да се прилага е да се обхващат максимално количество хора, защото това ни създава възможността за културен живот и обединяване на усилията за решаване на проблемите. Такъв пример дава дружество „Странджа“. Не съм в течение колко души са останали в „Екзарх Антим I“, но то е и смешно да се правят опити за някакви си формации от частен тип като Тракийски младежки съюз с 2-3 души членове. Това са запазени марки на Съюза на тракийските дружества и подобни опити мисля, че ще бъдат неутрализирани, за да не заблуждават останалите тракийци“, категоричен бе той.

На въпрос какви суми дължи в момента дружеството на Ангелов, Премянов отговори, че с точност не може да посочи, но е сигурен, че са по-големи, отколкото се претендира, защото имало давностни срокове.

„Това е хронично заболяване на тези, които са собственици, или държатели на тези имоти“, добави председателят на Съюза на тракийските дружества.
За финал попитахме Премянов дали е обиден на Тодор Ангелов, той каза следното:

„Мисля, че е под достойнството на нашата организация да се занимаване с отделни персони. Нека му се обиждат хората, които подведе и откъсна от тракийското движение в България“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн