Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ присъства на откриването на музейната сбирка в метоха към църквата „Св. Стефан" в Истанбул

Днес Кр. Премянов - председател на СТДБ присъства на откриването на музейната сбирка в метоха към църквата „Св. Стефан" в Истанбул.

На откриването присъстваха Б. Борисов – министър председател на Република България, Вежди Рашидов – министър на културата, Емил Велинов – директор на дирекция „Вероизповедания” в МС, Валентин Порязов - заместник-министър на външните работи,  Надежда Нейнски – посланик на Република България в Турция,  Ангел Ангелов - генерален консул на Република България в Истанбул, председателят на българското църковно настоятелство Васил Лязе.

Д-р Боряна Бужашка представи музейната сбирка, като акцентира на приноса на Съюза на тракийските българи за нейната експозиция. В музейната сбирка присъстват две секции, посветени  на малоазийските и тракийските българи.

В изказването си министър председателят Бойко Борисов благодари от името на българското правителство и лично от свое  име  за усилията, положени от  членовете на Настоятелството на Фондацията на „Православната църква на Българската Екзархия” за превръщането на Екзархията, на Метоха и на  Желязната църква „Свети Стефан” в духовни средища на поколения българи. Той оцени високо ролята на Генералното консулство, на Българската православна църква и Съюза на тракийските дружества в България, за извършената сериозна дейност.

В Екзархията бе организирано тържество, посветено на 24 май, по време на което приветствени слова произнесоха Бойко Борисов, Надежда Нейнски и Васил Лязе.

Председателят на българското църковно настоятелство Васил Лязе награди председателя на СТДБ с юбилеен плакет за доброто сътрудничество между двете организации. От своя страна Кр. Премянов награди  Васил Лязе с плакет и медал „Капитан Петко Войвода” с лента, за приноса му към тракийската кауза и по повод 120 години организирано тракийско движение, а от името на СТДБ му подари икона.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн