Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в с. Светлен, посветен на славянството и прaвoславието

Днес в с. Светлен, община Попово, се проведе поредният Национален тракийски събор, посветен на славянството и прaвoславието. Организатори на събора са: Съюз на тракийските дружества в България, Община Попово, местното Тракийско дружество, кметството, училището, читалището и църковното настоятелство на храма в селото.

На мероприятието присъства Русенският митрополит Наум, Светлин Бонев – областен управител на Търговище, Кр. Премянов – председател на СТДБ, М. Найденова - председател на тракийското дружество в Търговище, Геновева Божкова – председател на ТД в Русе, Румяна Вълчева – председател на ТД Варна, член на ЦР и председател на ТЖС, тракийци и жители на село Светлен.

Съборът започна с църковна служба в храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител“.  По-късно се проведе  литийно шествие до паметника на руските войни, загинали в Руско-турската освободителна война. По своята значимост битката дава основание да наричат селото Малката Шипка, за която  пишат  Всеволод Гаршин и Любомир Милетич. Пред паметника бе отслужена панихида в памет на загиналите войни, и поднесени венци и цветя.

По време на митинга бяха прочетени приветствия до участниците в Тракийския събор от патриарх Неофит и от М. Попова - Вицепрезидент на Република България

Гостите бяха приветствани от митрополит Наум и от председателя на СТДБ. В своето слово г-н Премянов благодари на организаторите, че поддържат традицията и подчерта, че тракийци като част от българския народ, са едни от най-големите страдалци, водили борби за освобождението и единението на България. Нещо повече, историята на тракийци ги е направила особено чувствителни и благодарни на руските войни, допринесли за освобождението на България. Председателят на СТДБ акцентира на завещаната от историята необходимост да бъдем единни като народ, обединен от интересите на България и да помним историята, защото само народ, който уважава историята си, има настояще и достойно бъдеще.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн