Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Общо събрание на ВК на СТДБ

На 16 януари 2016 г. в Дома на тракийци в София се проведе редовно годишно събрание на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България. На заседанието присъстваха членовете на Върховния комитет, председатели и членове на тракийски дружества от цялата страна. Заседанието беше ръководено от М. Вълов - заместник председател на ВК  на СТДБ.

Събранието протече при следния дневен ред:

• Отчет за дейността на организацията през 2015 г.
• Финансов отчет за 2015 г. и приемане на бюджет за 2016 г.
• Приемане на План програма за 2016 г.
• Утвърждаване на мероприятията за 120-та годишнина от създаването на организираното тракийско движение 2016-2017 г.
• Разни

Доклад за извършената дейност  през 2015 г.  и насоки за работата през 2016 г. направи председателят на СТДБ Красимир Премянов. В дебатите взеха участие ген. Тодор Бояджиев, г-жа Петра Мечева, Румяна Вълчева, Я. Янев, Гено Пухов, Н. Матова, Ел. Алекова и др. Върховният комитет прие Доклада на председателя (можете да прочетете текста на доклада като кликнете върху линка), отчета за дейността на СТДБ и финансовия отчет за 2015 г., обсъди и прие План-програма за дейността и бюджет на СТДБ за 2016г.

В т. Разни членовете на Върховния комитет:
• бяха информирани, че ЦР на СТДБ на 8 януари 2016 г. е взело решение за насрочване на Общо отчетно-изборно събрание на ВК през април т.г. В същия ден ще бъде проведено и национално шествие в защита на тракийската кауза.
• обсъдиха и приеха Декларация, чиито текст публикуваме по-долу.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВЪРХОВНИЯ КОМИТЕТ НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ

През 2016 г. се навършват 120 години от началото на организираното тракийско движение по българските земи. Варна, Бургас, Солун, Одрин, София Стара Загора, Ямбол, Сливен, Хасково и десетки общини и населени места в страната са ориентирите по пътя към изграждането на сегашната ни патриотична организация, която защищава интересите на 1.5 млн. български граждани - потомци на бежанци от Тракия и от Мала Азия.

Статистически в България има над 30 000 регистрирани неправителствени организации като част от тях са неизмеримо по-богати от нас, получили са през последния четвърт век близо два милиарда за изпълнението на чужди цели. СТДБ никога не е бил богат. Той е организация на бедните и прогонените, чието богатство е отнето. Той няма финансовите възможности на НПО-та, финансирани от Запад и Ислямските организации, от различни страни, оттатък Босфора. Но Съюзът на тракийските дружества е уникален и превъзхожда всички тях по много важни свои качества.

Първо. Наред с организацията на македонските българи, нашата тракийска организация е една от двете най-стари и най-многобройни неправителствени структури в България.

Второ, ние не сме създадени, за да обслужваме чужди интереси, а за да запазим миналото, обичаите, идентичността и да се борим за правата на стотици хиляди българи.

Ние се гордеем, че сме една от двете най-български организации в България, която се е борила и ще се бори за българското и за страната си до последния свой член. Защото нашата съдба е съдбата на България – един от най-страдалческите уроци от развитието и последиците от сблъсъка между християнството и исляма и агресията на Османската империя, чиито войски обсаждат дори Виена през 1529 г.

Това е съдбата на една общност, която е била подложена на гигантско етническо прочистване, което днес се наказва от Международния наказателен съд, но за което никой дори не ни се е извинил. Българските политици вече безброй пъти се извиняваха и приемаха декларации за Възродителни процес, но за нашата етническа чистка и нашия геноцид никой от наследниците на направилите това нито се е извинил, нито приема декларации, нито признава изобщо този факт.

Нашите деди са били най-многобройния етнос по европейската част на Турция - през 1878 г. техният брой е 420 000 срещу 320 000 мюсюлмани и 261 000 гърци! Огромната част от тези българи са били избити, прогонени, имуществото им разграбено. Но ние, техните потомци сме тук, и ще бъдем тук още много поколения.  Нашето физическо присъствие по българските земи в Западна и Източна Тракия,  бе ликвидирано, но  нашият тракийски дух е несломим!

Днес историята има тенденцията да се повтаря с не по-малко страшни трагедии! През всичките изминали 120 години нашата организация е била много важна за България, но сега нейното значение рязко нараства в една нова геополитическа ситуация, в която като че ли останалото в историята някогашно противопоставяне на ислям и християнство, отново се завръща! Когато от Близкия Изток прииждат милионни бежански вълни, а с тях и рискове и опасности, които тресат света в нова битка на различни версии на исляма и християнството, зад която стоят големи геополитически и социално-икономически интереси.
Така както някога тракийските българи са били клани и прогонени на етнорелигиозна основа, така днес огромни вълни на пострадали от подобни кланета прииждат към Европа.  ЕС трябва да прочете страниците от историята на България и на българите от Тракия и Мала Азия, да се поучи от  фактите и грешките, да намери верния изход от натрапваната ни дирижирана ситуация.

Тракийската организация бие тревога във връзка с опитите за подмяна на етнорелигиозния състав на части от съвременна България. Ще водим борба с всички възможни средства срещу тенденцията за активизиране на етнорелигиозни „малцинства”, целящи сблъсък, налаган ни от неоосманистки кръгове в Турция.

Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества в България призовава българските институции и българската държава да се събудят и да видят процесите  на реислямизация на българските турци и българомохамедани, на ислямизация на българските роми и то с пари, идващи от Турция и арабските държави.

Смятаме за скандално и за огромна опасност Българското ислямско вероизповедание да бъде по същество на издръжка на турския Дианет и така да обслужва една чужда държава, защото публична истина е, че който плаща, той поръчва музиката. Призоваваме България и нейните институции да се събудят, защото така както по времето на Османската империя ислямизацията е използвана за смяна и на етническия състав на населението, така и днес ислямизацията е инструмент за дебългаризация и турцизация.

Под демагогски лозунги за мултикултурализъм се разделя и противопоставя българското население. Не можем да приемем мантрата за „майчиния език”, която бившия лидер на ДПС Лютви Местан непрекъснато натрапваше в парламента и в медиите, а по предизборни кампании провокираше с нея. Не приемаме опитите да а въведат и налагат в българските училища, защото смятаме, че майчиният език на българските турци не е официалният език на турската държава, създадена от Кемал Ататюрк.

Не можем да приемем ситуацията, при която дори в ДПС говорят, че негови представители обслужват неоосманистката политика на една чужда държава, а нашите институции се правят, че това не съществува.

Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества в България не  приема опитите на Вселенския патриарх Вартоломей I да ни връща повече от 155 години назад във времената, когато с Българския Великден започна борбата за самостоятелна българска църква. Не можем да приемем атаките му срещу Антим I, все едно че се връщаме отново в 1872 г., когато се обособява Българската екзархия. За нас това са скандални попълзновения срещу свещената тракийска памет, българската идентичност и българската история! 

От българската държава искаме да се обърне с лице към тракийския въпрос и неговите исторически, национални, морални и материални измерения. Искаме той да бъде решаван с наше съдействие на междудържавно ниво и директно - между България и Турция като две съседни и съюзнически страни!

От ЕС искаме да се вгледа в корените на нашата трагедия и да види поуките и възможностите за решения на днешната миграционна заплаха, които са заложени в миналата и днешната история на България!

Заявяваме ясно и с пълен глас, че Отечеството е в опасност! В опасност от задаващи се геополитически битки и нови студени войни, в които забъркват страната ни! В опасност от гигантски емигрантски вълни, дирижирани с оглед на определени геополитически интереси! В опасност от скрити опити за етническо прочистване на определени региони на страната ни! В опасност от нагло и безочливо пренаписване на българската история в ислямистки и неоосманистки дух и си даваме сметка, че скандалният филм излъчен по телевизия на Ал Джазира  за България и българите е само върха на този тип нови рискове за страната ни.

В опасност сме и заявяваме категорично, че няма да стоим безмълвни! Ако българските институции не вземат мерки, ще търсим пътища да действаме ние! Ако българските политици се снишават страхливо, ще се извишаваме ние! Тракийската организация е създадена преди 120 години да пази и защитава тракийските българи! Това са правили през всичките тези десетилетия всичките  поколения тракийски български българи, минали през нея! Това ще правим и ние днес, когато виждаме, че България има все повече нужда от нас! Ще го правим!

Да живее България! Да пребъде България!
Да бъдат и пребъдат и нашата Тракийска организация, и стотиците хиляди българи, стоящи зад нея!

16 януари 2016                                                                                                                                                                                    

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн