Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Апостола

На 18 февруари се навършиха 144 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски (1837-1873), български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение. Известен като Апостол на свободата, заради разработването на стратегия за освобождението на България от османско иго, той мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. 

По повод 144 години от обесването на Левски на 19 февруари в столицата беше отслужена панихида в храм „Св. София”, която бе последвана от литийно шествие до паметника на Апостола на свободата.

Слова пред паметника на Левски произнесоха Румен Радев - президент на Република България, Ил. Йотова – вицепрезидент на Република България, Й. Фандъкова - кмет на София, В. Василев – председател  на Общонароден комитет „Васил Левски”.

Животът и делото на  големия български революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества с председател Красимир Премянов, заедно с представители на Тракийския научен институт и Софийското тракийско дружество днес сведоха глави в знак на почит, и положиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха поднесени от името на държавните институции и стотици признателни граждани.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн