Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ се поклониха пред подвига на Освободителите

146 години от Освобождението на София от османско владичество

На 4 януари 1878 г. подразделения от Западния отряд на руската армия, командвани от ген. Гурко, влизат тържествено в София и я освобождават от османско владичество. Превземането на града е по заповед на император Александър II, защото София се явява изключително важна стратегическа точка за по-нататъшно настъпление на руските войски в Тракия и основен пункт за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствия.

В онзи паметен 4 януари освободителите са посрещнати триумфално от населението на София. Отслужен е и първият молебен за освобождението на града.

Генерал Гурко назначава за военен комендант княз Оболенский. Скоро след това пристига генерал Пьотър Владимирович Алабин, който се заема с уредбата на гражданското управление. Благодарение на Алабин, замрелият турски град София се съживява: появява се българска стража, съставя се български градски съвет, поставят се основите на библиотека. Благодарна София има улици, кръстени на генералите Гурко и Алабин.

На 3 април 1879 г. по предложение на Марин Дринов Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България.

През януари 1879 г., по предложение на жители на София тогавашната градска управа приема решение всяка година 4 януари да се отбелязва тържествено като ден на освобождението на града от османците.

Водени от разбирането за дълг и необходимостта от съхранение на паметта днес представители на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) с председател Красимир Премянов се поклониха пред делото на освободителите. Цветя пред паметниците на Българския опълченец, ген. Гурко и Цар Освободител поднесоха председателят на Съюза, Краснодар Беломорски - заместник - председател на Централното ръководство на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в столицата, член кор. Васил Проданов, председател на ТНИ, Искра Чернева, Зорница Радонова, Петко Стамболиев и представители на софийското тракийско дружество.

Камбаните на столичните храмове озвучиха града, за да припомнят на поколенията паметната дата.

Дълбок поклон пред делото и паметта на генерал Гурко и на хилядите български опълченци и руски воини, дали живота си за Освобождението на България!  

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн